Miyavaki erdő a Boráros téren?

Egy előremutató zöld összefogásnak köszönhetően Budapest egyik különösen terhelt és forgalmas területén, a Boráros téren, színes szalaggal jelölt facsoportulásra lehetünk figyelmesek. A Zwack Unicum, a IX. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat, valamint a 10 millió Fa Alapítvány együttműködése keretében megvalósult 65 nm-es minierdő egy olyan különleges növénytársulás, amely a belvárosi környezetben valódi „légfrissítőként" funkcionálhat.

Alakul a minierdő a forgalmas Boráros térnélForrás: Zwack Unicum

A 205 őshonos és ellenálló fa- és cserjefajt számláló Miyawaki minierdő telepítése egy olyan kitűnő kezdeményezés, amellyel zöldebbé tehető a Boráros tér.  Az egyedülálló növényzettel nem csupán a városi környezet esztétikumán szeretnének javítani, de „mikro-tüdőként" hozzájárul majd a belváros levegőjének tisztításához is – tudtuk meg a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből.

"A Boráros téri minierdő pedig egy olyan kézzelfogható, valódi zöld kezdeményezés, ami érdemben tesz hozzá a városi környezet és mindennapjaink szépítéséhez, így örömmel és büszkén támogatjuk" – mondta a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, Zwack Sándor, aki hozzátette, hogy egy régi álmuk válik valóra a minierdő létrejöttével.

Egyfajta "mikro-tüdőként" üzemelhet a különleges növénytársulásForrás: Zwack Unicum

Cserna Hajnalka, a IX. kerület Főkertésze az erdő létjogosultságáról beszélt: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Tabán után a Boráros tér északkeleti csücskében is létrejöhetett egy Miyawaki minierdő. Azért fontos ez a kis ökoszisztéma, mert egy olyan csomópontban létesült, ahol egyébként sajnos kevés a zöld, így minden fára és cserjére nagy szükség van."

A minierdő a Boráros téri villamosmegállót és a Lónyai utcát összekötő járda, illetve a Közraktár utcáról a Petőfi hídra felhajtó úttest által határolt zöldterületen született meg. Az erdő megvalósításának szervezését, majd három éven át tartó gondozását a legtöbb hazai Miyawaki erdő létrejötténél szakértelmével bábáskodó 10 millió Fa Alapítvány végzi. Azt követően ezt a munkát a Főkert – BKM Zrt. veszi át.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek