Kultúrát csempész a természetbe egy hévízi programsorozat

Mikrokoncertekkel, színházi előadásokkal és performansszal, valamint más kulturális programokkal csábítják a hévízi tó melletti véderdőbe a turistákat és a helybélieket a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik helyi kezdeményezésén – adta hírül az MTI.

A Hévízi véderdőben ökobarát módon egyesítik a kulturális és természetvédelmi programokatForrás: Facebook/ Hévíz Az Élet Forrása

Az áprilistól októberig tartó esemény lényege, hogy ökobarát módon egyesítsék a kulturális és természetvédelmi programokat, érzékenyítve a kultúra kedvelőket a természet védelme iránt.

A hévízi tó melletti véderdő északi részén az elmúlt években sétányokat alakítottak ki, 20 ezer új facsemetét ültettek és kiirtották az invazív fajokat az átfogó tóvédelmi program keretében. Ez a lápterület a tó egyedülálló ökoszisztémáját védi, szakemberek bevonásával zajló rendbetétele pedig legalább 30 éve váratott magára.

A szervezők pont ezért olyan ökobarát programokat találtak ki a területre, amelyekhez nincs szükség színpadra, áramra és nem járnak hulladékkal sem. A gyerekeknek és felnőtteknek is alkalmas vezetett túrákon a környezetvédelem áll a középpontban. A középiskolások a véderdőben fellelhető természetes anyagokból készíthetnek műalkotásokat, amelyeket helyben ki is állítanak.

A felnőtteknek pedig színházi előadásokkal, performanszokkal, zenés-táncos produkciókkal készülnek, de az érdeklődők az erdei sétányok több pontján felhangzó mikrokoncertekkel, bábszínházi előadásokkal és erdei iskolai foglalkozásokkal is találkozhatnak. A lényeg, hogy minden program a természet megismeréséről, megóvásáról szól majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek