Bajba kerülhetnek a vadkacsák az erkélyekre épített fészkek miatt

Az elmúlt évtizedben új madárvédelmi problémát jelent, hogy a tőkés récék az épületek erkélyein, lapostetőin építenek fészket a március-áprilisi időszakban – tudatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel.

Tőkés réceForrás: glacika56/Pixabay

Az áprilisban, májusban kikelő récefiókák a magas peremmel rendelkező tetőkről nem tudnak lejutni, így éhen és szomjan pusztulhatnak el. Előfordul az is, hogy a nagy magasságból a betonra, az aszfaltra esve halálra zúzzák magukat, vagy az autók ütik el őket. A jelenség egyelőre Budapestre jellemző, de számítani lehet arra, hogy a viselkedés az ország más nagyvárosaiban is megjelenik – áll a közleményben.

Tőkésréce-fiókák Budapesten egy irodaépületen a Rákóczi híd budai hídfőjénélForrás: Orbán Zoltán, MME

A többnyire talajon fészkelő ludak, récék és bukók egyes fajai rendszeresen költenek vízközeli sziklafalak párkányain és erdők fáinak odvaiban is, ahonnan a frissen kikelt fiókáknak a mélybe kell vetniük magukat. De vastag és tömött, levegővel teli tollazatuk, és azonnali úszóképességük nagy százalékban megóvja őket a becsapódás végzetes sokkjától. 

A városi háztetők esetében azonban más a helyzet. Hogy miért építenek fészket ilyen magasan, arról így ír a közlemény: "Madaraknál is ismert a szupernormális viselkedés, amikor az erős motivációs, többnyire a fajfenntartáshoz kapcsolódó hatás alatt álló élőlény bizonyos kulcsingerek hatására a szemlélő számára megdöbbentő, többnyire rekorddöntési kísérletnek tűnő dolgot tesz. Úgy tűnik, hogy a városok magas épületei ilyen szupernormális kulcsingert jelentenek a költési izgalomban lévő tőkésréce-tojók számára, melyek így a fészkeiket a majdan kikelő fiókák számára nem megfelelő helyekre építik."

Hogyan segíthetünk nekik?

A bajba került családokon viszonylag egyszerűen lehet segíteni, a fiókák kikelését követően a fiatalokat és a tojót külön szállítódobozba téve a közeli Dunához, nagyobb vízhez lehet vinni, ahol nyugodtan el lehet őket engedni. 

Az eredetileg kavicsos zátonyokon, fövenyeken fészkelő kis lile is fel-felköltözik a gyöngykaviccsal burkolt lapos tetőkre – elsősorban településszéli szuper- és hipermarketek tetőire –, ahol fészekhagyó röpképtelen fiókái hasonló problémával szembesülnek, mint a récék – olvasható a közleményben.

Bővebb információk a témában a www.mmme.hu weboldalon találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek