Ütött a Föld órája, ezt most tegyük meg érte és magunkért!

A klímaváltozás következményeiről beszélgettünk Scheftsik Tamás szakújságíróval egy korábbi interjúnkban, melyből az is kiderült, hogy az ENSZ jelentése szerint nagyjából 10 évünk van még arra, hogy komoly lépéseket tegyünk a felmelegedés ellen. Ha ezeket nem tesszük meg, akkor olyan láncreakció indul el, amit már nem tudunk megállítani. 

A mai napon, március 26-án van a Föld órája, ezért megkértük Tamást, szedje össze nekünk azokat a területeket, ahol mi is tehetünk valamit azért, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, vagy legalább lelassítsuk. Praktikus tippjei könnyen kivitelezhetők, és még spórolhatunk is velük. 

Házon kívül

Szigeteljünk! Ez jelenthet költséges beruházásokat is, hiszen ezek hatékonyak igazán, de ha nincs rá keret, a növények is sokat segítenek. Ha a ház mellé támasztékot készítünk, és arra a növényeket felfuttatjuk, azzal is szigetelünk valamennyit a házon, főleg a nyári tűző nap ellen. Ne káros anyagot kibocsájtó klímával hűtsük le a házat, ami szintén generálja a klímaváltozást, hanem ültessünk árnyékot adó fákat, ahol csak lehetséges.

Nem csak kevésbé meleg, de tisztább is a levegő egy fákkal teli helyen - illusztrációForrás: Ahmet Yalçın/Pixabay

Ahol az utcákon nincs növényzet, az aszfaltot 60-70 fokra hevíti a Nap, míg egy fákkal beültetett utca ugyan abban a napszakban már csak 40 fokra melegszik, mert a fák leárnyékolják, sőt, frissítik a levegőt és megfogják a port is.

Házon belül

Energiahatékonyságra kell törekedni! Az alacsonyabb energiafogyasztás az áramszámlából farag le. A telefontöltőt, laptoptöltőt áramtalanítsuk, mert a csatlakoztatott eszköz használaton kívül is fogyaszt. Erre jók a kapcsolós konnektorok, pláne egy időzítős konnektor.

Főzésnél használjuk a fedőt! Sok időt spórolunk, és a víz gyorsabban felforr, az étel előbb lesz készen. A kukta csodálatos találmány, nyugodtan alkalmazzuk, időt és energiát lehet vele spórolni!

Csak egy mozdulat, hogy rátegyük a fedőt a lábosra, és máris spóroltunk vele energiát és pénzt - illusztrációForrás: congerdesign/Pixabay

A szárítógép is hasznos találmány. Télen nagy segítség, hogy nem a lakásban száradnak a ruhák napokig, nedvességgel telítve a levegőt, adott esetben penészt előidézve. Tavasztól őszig azonban a Nap sokkal hatékonyabban szárít, sőt, fertőtlenít, és utánozhatatlan illatot is kölcsönöz a ruháknak.

Vásárlás

A fogyasztói társadalom árnyoldalait mindenki ismeri, de előnye is van: mi diktálunk! Amikor a boltban választunk egy terméket, azzal a döntéssel sok dolgot befolyásolunk. Ha egy távoli országból érkező terméket választunk, mely például félkész élelmiszer, műanyag csomagolásban, akkor támogatjuk a műanyagok gyártását. A félkész ételekkel ráadásul az egészségünket romboljuk, emellett pedig nem hazai gazdákat támogatunk.

Próbáljunk tudatosan vásárolni - illusztrációForrás: Kevin Phillips/Pixabay

Habár a friss, organikus élelmiszer drágább, de lényegesen jobb az egészségnek. Ha itthonit, leginkább helyi élelmiszert választunk, akkor megspóroljuk a benzint, és jó eséllyel friss lesz az áru, mindezt pedig műanyagmentesen is tökéletesen meg lehet oldani a legtöbb esetben. Ne feledjük: az élelmiszerpazarlás már a boltban kezdődik a túlvásárlással, a nem friss termékekkel, melyek gyorsan megromlanak a hűtőben.

Az egészségünknek is jót teszünk, ha friss gyümölcsöt, zöldséget vásárolunk, lehetőleg helyi termelőktől - illusztrációForrás: Photo Mix/Pixabay

Ruháknál a fast fashion kerülése alap, de a hölgyek ismerik a trükköt, amivel még környezettudatosabbak lehetnek – alapdarabokat vásároljanak, amiket kiegészítőkkel fel lehet dobni. Így lényegesen kevesebb ruhaneműt vesznek, ami a környezetnek is jó, arról nem beszélve, hogy a ruhavásárlás visszafogása több ezer forint pluszt hagy a pénztárcában.

Közlekedés

Nagyon sokan jutottak el arra a pontra, hogy ha csak a szomszéd utcába kell menni, akkor is autóba ülnek. De messzebbre is el lehet jutni ha vonatra, buszra, metróra ülünk – sokszor még időt is spórolunk és nyerünk – a tömegközlekedésen lehet olvasni, adott esetben akár dolgozni is. A bicikli is jó opció, a városban gyors megoldás, és persze a mozgással, a gyaloglással az egészségünknek is jót teszünk!

Újrahasznosítás

Sokak szerint ez azt jelenti, hogy most aztán bőségesen lehet termelni a szemetet, csak éppen szét kell válogatni. De sajnos központosított újrahasznosítás eredményessége elkeserítően siralmas. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene szelektálni, de továbbra is szempont, hogy a lehető legkevesebb szemetet hozzuk létre. A kisebb kuka nem mellesleg kevesebb negyedéves szemétdíjat jelent.

Ha így haladunk tovább, hamarosan beborít minket a szemét - illusztációForrás: Mumtahina Rahman/Pixabay

Az újrahasznosítás akkor az igazi, ha mi maguk csináljuk – így nincs elszállítási díj, benzinfogyasztás stb. Már pedig meglepően sok dolgot lehet otthon újrahasznosítani. A legjobb példa az ételmaradék, ami mehet a komposztba, de porrongyot sem kell az üzletben venni, ha van otthon egy rossz póló. A régi edényekből cserép, némi kreativitással dísz, vagy tároló is lehet.

Ne az legyen az első gondolatunk, hogy kidobjuk, ami már nem kell, hiszen a tárgyak "új életet kaphatnak" - illusztrációForrás: congerdesign/Pixabay

A műanyag flakonokból remek "spárgát" lehet készíteni, a törött cserepek, bögrék és tányérok is kaphatnak új életet. Kis darabokra törve, kaspóra ragasztva nagyon mutatósak lehetnek! Tekinthetjük újrahasznosításnak azt is, ha igyekszünk a nekünk már nem kellő dolgokat nem a kukába dobni, hanem odaadni annak, akinek szüksége van rá.

Ma este remélhetőleg minél többen kikapcsolják az áramotForrás: Pixabay
Ma van a Föld órája, kapcsolj le te is!

A szimbolikus 60 perces sötétség mellett ma van a világ legnagyobb önkéntes akciója annak érdekében, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra, a Földre. Tegyünk közösen lépéseket a fenntartható életmód felé: március 26-án 20:30-tól te is oltsd le a világítást és kapcsolj ki minden elektronikus berendezést egy órára, ezzel is kifejezve támogatásodat közös természeti értékeink megóvásáért!


A Föld órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét, tavaly pedig már több mint 190 ország vett részt a kezdeményezésben. Bár ez az üzenet azóta is aktuális – és világszerte az épületek, nevezetességek díszvilágítása lekapcsol március utolsó szombatján egy órára –, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. A tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés másfél fokon belül tartásához is elengedhetetlen az energiafogyasztásunk csökkentése. Ezért fontos, hogy a Föld óráján túl is figyeljünk természeti erőforrásaink mértékletes és hatékony felhasználására" – mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

Ha csatlakoznál a kezdeményezéshez, akkor regisztrálj a www.foldoraja.hu oldalon, ahol nemcsak egyének fejezhetik ki szándékukat, de településeknek is lehetősége van a csatlakozásra, akik díszkivilágításuk leoltásával állnak ki otthonunk, a bolygó védelme mellett, írja sajtóközleményében a WWF.

 Címlapkép: anncapictures/Pixabay - illusztráció

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek