Ehető tányérok, csészék készülnek egy apró hazai községben

Hajdú-Bihar megyében, egy monostorpályi cég felismerte a piaci rést: legújabb termékcsaládjuk olyan tányérokból és csészékből áll, melyek teljes egészében ehetők. A tömeges gyártás elindítását nyárra tervezik. A kukoricából készült étkészlet íze a fűszerezetlen tortilla chipset idézi – írja a haon.hu.

A Sirha Budapest kiállításon március 24-én mi is megkóstoltuk a tányérokatForrás: Travelo.hu

A Civita Csoport monostorpályi üzemében Vaszkó Gábor, a cég ügyvezetője elárulta, egyik rendezvényükön figyelt fel arra, hogy a termékeik kóstoltatásakor rengeteg papírtányér fogyott, a szeméttárolók pedig már a nap felére megteltek műanyag kávéspoharakkal.

"Az ötlet, hogy valamilyen környezetbarát alapanyagból állítsuk elő ezeket az eszközöket, másfél évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk, de akkor még azt tapasztaltuk, hogy a piac nem nyitott egy ilyen újításra" – tette hozzá Vaszkó Gábor. A fenntarthatóságot hangsúlyozó trendek, valamint az egyszer használatos termékek uniós tilalma azonban Vaszkóék malmára hajtotta a vizet.

A szakemeber elmondta, az ehető tányér és csésze nem önmagában nóvum, inkább az a hosszú távú tervezés, amely kitermelte magából az újítást. A cég számára kézenfekvő volt, hogy kukoricából állítsa elő az ehető eszközöket, ugyanis az alapanyag adott volt, tésztát is gyártanak már belőle, emellett kiváló termővidék jellemzi Monostorpályi környékét.

"A receptúrán sokat kísérleteztünk, de ennek ellénre nem egy forradalmi újításról van szó, noha a piacon ez még kuriózumnak számít" – tette hozzá a cégvezető.

A tányérok, csészék alapanyaga tehát száz százalékban kukorica, amelyek egy sütési folyamat után nyerik el az alakjukat. A termék nem elhanyagolható módon kiválóan komposztálódik, illatos anyag lévén használat után akár takarmányozási célra is alkalmas lehet, a horgászoknak kiváló etetőanyagként is szolgálhat. Az érdeklődés már most óriási a termék iránt, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek