Egy indiai jógaguru 100 napig motorozik a talaj megmentéséért

A híres indiai spirituális vezető és jógaguru, Sadhguru 100 napos motoros küldetésre indult, hogy felhívja a figyelmet a természet egyik legnagyobb erőforrását fenyegető veszélyekre – olvasható a The Guardian oldalán. India egyik legismertebb spirituális vezetője hétfőn indult Londonból, és egészen Indiáig utazik, hogy felhívja a figyelmet a természet egyik leginkább alulértékelt erőforrására, a talajra. Sadhguru, vagyis Jaggi Vasudev 30 000 kilométert tervez megtenni Európán és a Közel-Keleten keresztül a talaj megmentéséért. Útközben több országban is találkozik majd hírességekkel, környezetvédőkkel és influencerekkel.

Az indiai spirituális vezető 100 napig motorozik a talaj megmentéséértForrás: The Times of India via AFP/Copyright © Bennett, Coleman & Co. Ltd 2021. All rights reserved/Chetan Shivakumar

Az utazás a #SaveSoil kampányának része, amely arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy a talaj regenerációját tegyék központi kérdéssé. Az ENSZ szerint a világ talajának egyharmada leromlott állapotban van, és 2050-re több mint 90%-a fog tönkremenni. Az ENSZ elsivatagosodás elleni kampánya szerint 1000 évbe telhet majd néhány centiméternyi talaj előállítása.

Nem vagyok tudós, nem vagyok környezetvédő. A Földön élek és tudom, hogy talajválság van, ezért a lehető legtöbb államfővel, politikussal, vezetővel, kiváló tudóssal és befolyásos emberrel beszélek majd" – mondta Sadhguru.

A jógaguru mellett a kezdeményezéshez olyan hírességek csatlakoznak, mint a kolumbiai énekes-dalszerző, Maluma, az angol rögbijátékos, Jonny Wilkinson és a német labdarúgó, Michael Ballack, akik nyilvános rendezvényeken is részt vesznek majd Amszerdamban, Berlinben, Genfben és Tel Avivban is. Eddig 14 ország, köztük Barbados, Guyana és a Dominikai Köztársaság írt alá szándéknyilatkozatot, hogy együttműködjenek a talaj egészségének globális biztosításáért. Sadhguru reméli, hogy miközben átmotorozik Európán, az ENSZ 193 tagállama közül többen is csatlakoznak a kampányához.

A mezőgazdaság gyakorlati, gazdasági és a túlélésért folytatott tevékenység, amelyet megfontoltan, a helyi viszonyoknak megfelelően kell végezni, tehát nem vagyunk a műtrágyák és növényvédő szerek ellen, de ezeket igenis ellenőrizni kell" – mondta Sadhguru, hozzátéve, hogy a talaj dúsítható takarónövények ültetésével, vagy növényi és állati alapanyagból készült trágya hozzáadásával. A szervesanyag-tartalom növelése javítja a talaj szerkezetét, segíti a vízvisszatartást, csökkenti az eróziót és növeli a biológiai sokféleséget.

(A borítókép csak illusztráció, forrása: Pixabay/Tama66)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek