Érdekességek és hasznos tippek várnak a víz világnapján

A víz világnapja alkalmából megtudhatjátok, miért alapvető fontosságú a víz, tippeket adunk, hogyan óvhatjátok meg és tudjátok újrahasznosítani, de hoztunk néhány érdekességet a hazai tavakkal és forrásvizekkel kapcsolatban is.

Az egyik fő lételemünk a víz, melyenek világnapját minden év március 22-én rendezik meg. Az ENSZ kezdeményezése 1993-ban indult, és amellett, hogy ünnepli a vizet, felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül. A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson, és 2030-ig legyen hozzáférhető a tiszta víz, illetve a biztonságos szennyvízkezelés mindenki számára – olvasható a Víz Világnapja hivatalos oldalán.

Víz nélkül egy tapodtat se!Forrás: Shutterstock/Indypendenz

Az a víz, amelyet ma reggel ittunk, ugyanazokból a vízmolekulákból áll, mint amik például a gyapjas mamut ivóvizét alkották 400.000 éve. A jelenleg végbemenő éghajlatváltozás befolyásolja a víz körforgását: az aszályok, heves csapadékok, trópusi viharok, árvizek, a tengerszint globális emelkedése hatással vannak életünkre. A vizek élővilága sérülékeny környezeti rendszer, ha tavainkba, folyóinkba szennyező, mérgező anyag kerül, az rövid idő alatt képes a növény- és az állatvilágot elpusztítani.

Mit tehetsz a vizeink megóvása érdekében?

Nap, mint nap, számtalan esetben használjuk a vizet: iszunk, főzünk, zuhanyzunk, fogat mosunk, öntözünk. A távoli országokban nők és gyerekek milliói gyalogolnak naponta hosszú kilométereken át, hogy vizet vigyenek a családjuknak. Az alábbi pontok betartásával sokat segíthetsz, hogy folyó- és édesvizeink és a bennük található élővilág tiszta és egészséges maradjon. 

  • Ne szennyezz! 

Számtalan fotó és videó kering az interneten a szeméttel és veszélyes hulladékokkal teli vizekről, melyek elpusztítják a benne élő állatokat és növényeket. Az emberek többsége óhatatlanul is a vízben vagy vízparton felejti az üres petpalackokat, aluminium dobozokat, cigarettacsikkeket és műanyagzacskókat, nem is sejtve, hogy ezzel mekkora károkat okoznak a teljes vizi ökoszisztémának. A legtöbb strandon ma már rendelkezésre állnak a szelektív hulladékgyűjtők vagy szemétlerakók, és ha ezekbe dobod a szemetedet, máris sokat tettél a környezetszennyezés ellen! 

Rengeteg műanyag és szemét sodródik ki a tengerekből.Forrás: Shutterstock/ Larina Marina
  • Gazdálkodj okosan!

Tudtad, hogy egy zuhanyzás alkalmával körübelül 30-60 liter vizet használunk fel, míg a kádban fürdéshez alkalmanként mintegy 100-150 litert engedünk ki? De a kézi mosogatás során is több vizet használunk fel, mint amennyit a korszerű mosogatógép igényel. Ha kézmosáskor szappanozás közben, vagy fogmosás és borotválkozás közben is elzárod a vizet, vagy a növények öntözésekor inkább esővizet gyűjtesz a locsoláshoz, akkor nagyon jól alkalmaztad a víztakarékosági praktikákat. 

  • Hasznosítsd újra!

A vízkészletünkre nehezedő hiány miatt számtalan mód létezik a víz spórolására és újrafelhasználására. A fürdővizet például vécéöblítésre, vagy a háztartási takarításhoz, és növények öntözésére, illetve autómosásra is alkalmazhatod. 

Az összegyűjtött víz újrahasznosítható.Forrás: Pixabay/annawaldl

Most pedig jöjjön néhány érdekesség a hazai vizeinkről...

1. A 18.századi mérnök, Mikoviny Sámuelnek érdekes elképzelése volt a dunai árvizek orvoslására. A mai nagykörút területére egy mellékágat tervezett a Duna számára, azt remélve, hogy a szokásos tavaszi áradások nem tesznek kárt a fővárosban. Ha tervei megvalósultak volna, akkor a  4-es 6-os villamos helyett most hajókkal tudnánk közlekedni például az Oktogon és a Blaha Lujza tér között – írja a Funzine.

2. A Balaton vagy ahogy itthon „A magyarok tengerének" nevezik, a legnagyobb tó a Kelet-európai térségben a maga 594 négyzetkilométernyi területével. Hossza 77 kilométer, szélessége 1,3 kilométertől 14 km-ig terjed. A Balaton jelenlegi formáját a 19. században nyerte el, amikor kiépültek a tavat körbeölelő vasutak. A tó formai változásának másik oka a kiszáradás volt. Régen Tihany sem félsziget, hanem egy különálló sziget volt.  

Tihany régen egy különálló sziget voltForrás: andras_csontos/Shutterstock

3. Hazánk bővelkedik a termál- és gyógyvizekben, Magyarországon több mint 2000 termálforrást jegyeznek, ezek közül is az egyik legnépszerűbb a vulkanikus eredetű, gyógyhatású Hévízi-tó. Ezen kívül közkedvelt még a szénsavban gazdag büki gyógyfürdő, az enyhén sós sárvári gyógyvíz, és az ivóvíz fogyasztásra is alkalmas balatonfüredi vagy margitszigeti forrásvizek. 

A Víz Világnapja alkalmából országszerte rendeznek ma és egész héten eseményeket, kirándulásokat, és szemétszedést, hogy felhívják a felnőttek és gyerekek figyelmét a víz védelmének fontosságára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek