Egy japán ételművész a pirítóst használja vászonként az ehető remekműveihez

A nap legfontosabb étkezése a reggeli, melynek egyik gyakori kelléke a pirítós. Manami Sasaki japán tervező azonban a kenyérszeletekre nemcsak finom falatokként tekint, hanem vásznakként, melyekre a japán művészeti hagyomány alapján geometriai mintákat és ehető terveket készít, aprólékos és színes hozzávalókkal. Íme, egy kis ízelítő!

Ezek a reggelik persze nem tartoznak azok közé, melyeket egy rohanós reggel gyorsan elkészíthet és elfogyaszthat az ember, mielőtt útnak indul. Sasaki órákon át vágja az egyes összetevőket és helyezi el azokat tökéletes pontossággal a pirított kenyéren. Az egyik figyelemfelkeltő, tavaszi ihletésű terve esetében például az avokádót, a hagymát, a narancshéjat és a kaprot körökbe, négyzetekbe és ívekbe rendezte. "A formák, ízek, textúrák és aromák széles skálája van egy darab pirítóson" – mondja Sasaki. „A hagyma édessége és ropogóssága. Az avokádó krémes és puha állaga. A narancs és a kapor friss illata az orrunkban."

Sasaki még tovább fejlesztette az ételművészetét, a hagyományos japán fametszetek (Ukiyo-e) ihlette pirítósmintáival.

A metszeteken szereplő hagyományos női alakok iránti rajongását kifejezve, ehető remekművekként hozza létre azokat. Tintahal-festékkel vázolja fel a körvonalakat és a részleteket, ehető virágokkal és zöldségekkel egészíti ki a díszítő részleteket.

Kész a műalkotás, csak éppen fogyasztásra is alkalmasForrás: YouTube.com

A fenti alkotásában a kimonó lilakáposztából, paprikából és retekből áll. Egy másikban a női alak 3D hajdíszeit kukoricából, apró zöldségekből és gombákból készítette el – írja a mymodernmet.com. Az ételművész további alkotásait megcsodálhatja az Instagramon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek