Így védd az erdőket – Praktikus tippek az erdők világnapján

Ma van az erdők világnapja. Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben nyilvánította március 21-ét az Erdők Nemzetközi Napjává, és azóta minden évben az erdők fontosságára emlékezünk ezen a napon. Az idei téma a fenntarthatóság - arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy válasszák a fenntartható fából készült termékeket. Az erdők világnapja alkalmából megnézzük mit jelentenek az emberiség számára az erdők 2022-ben, majd adunk néhány praktikus tippet, mit tehetsz a védelmükben.

Már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a Föld tüdeje az erdő. Jelenleg a Föld földfelszínének közel egyharmadát erdők borítják, és ez a zöld takaró évente nagyjából 2 milliárd tonna szén-dioxidot nyel el, lassítva a klímaváltozás folyamatát. Úgy is lehet mondani, hogy az erdők "ökoszisztéma szolgáltatásokat" nyújtanak, mivel részt vesznek az éghajlatszabályozásban. Emellett szerepük van a biológiai sokféleség megőrzésében, a víz- és talajminőség, valamint a beporzás fenntartásában. Az erdők zöld építőanyaggal is ellátnak minket.

A Szalajka-völgyben van az egyik legszebb hazai erdőnkForrás: CC BY-SA 3.0/Jávori István/Wikipedia

Az építőipar felelős az energiával összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem 40 százalékáért világszerte, de a fa építőanyag előállítása kevesebb energiát igényel, emellett szén-dioxidot raktároz el, és így közvetetten is segít a városok zöldítésében – természetesen csak akkor, ha fenntartható módon kitermelt fáról van szó.

Fából új, innovatív termékeket is előállítanak már, mint például textileket, kozmetikumokat, bioműanyagot és gyógyszereket. A szakemberek szerint, ha a kevésbé fenntartható anyagokat megújuló fával és faalapú termékekkel helyettesítjük, csökkenthetjük a szénlábnyomunkat (karbonlábnyom) is. Az erdők nem utolsó sorban az egészségünkre is jó hatással vannak: csökkentik a stresszt, eldugott oázisaikban távol maradhatunk a város zajától, és összekapcsolódhatunk a természettel.

Az erdők eldugott oázisaiban távol maradhatunk a város zajátólForrás: ilyessuti / 584 images/Pixabay

A világ 1990 óta 420 millió hektár erdőt veszített el. Ez a terület nagyobb, mint India –, és az erdőirtás, amit elsősorban a mezőgazdasági terjeszkedés okoz, továbbra is mintegy 10 millió hektárt semmisít meg évente. Az erdők világnapjának idei témája a fenntartható fakitermelés, aminek szintén nagyon fontos szerepe van az erdők megóvásában. Ennek jegyében mutatunk néhány tippet, mit tehetünk mi magunk az erdők védelmében.

Így néz ki a fenntartható fakitermelés - csak annyit vágnak ki, hogy az erdő regenerálódni tudjonForrás: ybernardi / 1339 images/Pixabay

Válaszd az FSC-logós termékeket

Ha fa alapanyagú terméket vásárolsz, válaszd azt, amelyiket FSC logóval látták el. Ez a Forest Stewardship Council, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsának a jelzése, és a faanyag eredetének az igazolására használják. Ha ilyen logót látsz, biztos lehetsz benne, hogy a fakitermelés során figyelembe vették a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly szempontjait, valamint az érintett területek, a helyi dolgozók és a lakosság jogainak és érdekeinek az érvényesülését. További információk: fsc.org

Törekedj az újrahasznosításra

Fából készült tárgyaidat ne dobd ki, inkább próbáld meg újrahasznosítani – ezáltal meghosszabíthatod az élettartamát és csökkentheted a tárgy szénlábnyomát. Ehhez persze kell egy kis kreativitás, és jó ha szeretsz barkácsolni is, de a megmaradt deszkákból, fadarabokból készülhet például polc, ládikó, vagy szekrény – csak a fantáziád szab neki határt. Ha azonban sehogy sem tudod átalakítani a bútorod, próbáld meg eladni. Tekintve az új bútorok csillagászati árait, szinte nincs olyan bútor, amit ne lehetne elpasszolni Facebook Marketplacen. Ha nem is kapunk érte sok pénzt, biztosak lehetünk benne, hogy jó helyre kerül.

Vegyél részt faültetési akciókon

Számos környezetvédő szervezet van Magyarországon, amelyek faültetési akciókat szerveznek, és bármelyikhez csatlakozhatunk önkéntesként – nem csak a zöldfelületeinkkel teszel jót, de még jó társaságra is találhatsz. Ilyen szervezet például az Erdőmentők Alapítvány, a 60 ezer fa Békéscsabán, a 10 millió fa, a JÖN Alapítvány és a MyForest - Közösségi erdők is.

Számos környezetvédő szervezet van Magyarországon, amelyek faültetési akciókat szervezForrás: Nature_Design / 20 images/Pixabay

A legjobb, ha beköveted a Facebook-oldalukat, és figyeled, mikor szerveznek legközelebb faültetési akciót. Ha inkább globális szinten gondolkozol, pénzt is adományozhatsz olyan szervezeteknek, amelyek az erdők megmentésével foglalkoznak. Ilyenkor azonban jól nézd meg hova küldöd a pénzt, ügyelj arra, hogy olyan szervezetnek adományozz, amelyik az őshonos ökoszisztémák helyreállításán dolgozik, és nem olyannak, amelyik monokultúrák telepítését szorgalmazza.

Gondoskodj a környezetedben lévő erdőkről

Amikor erdőben jársz, ügyelj rá, hogy ne hagyj szemetet magad után. Az utóbbi két évben a járvány miatt sokan a természetben töltötték a szabadidejük nagy részét, ami együtt járt azzal, hogy egyre több hulladék jelent meg ott. Ezeket bizony el kell takarítani valahogy. Az erdők világnapja alkalmából több intézmény és szervezet is szemétszedési akciót hirdetett, az egyik például az Aktív Magyarország, amelyik április 22-ig, a Föld napjáig tart "tavaszi nagytakarítást" erdeinkben, amelyen te is részt vehetsz.

Szemétszedési akciókat a JÖN Alapítvány is szokott szervezni – jelöld be a Facebook-oldalukat, hogy értesülj a következő eseményről. Ha pedig illegális szemétlerakót találsz, jelentsd be a Hulladékvadász oldalán, amelyet szintén a JÖN Alapítvány üzemeltet. Egy szuper telefonos alakalmazást is letölthetsz ingyenesen, így azonnal intézkedhetsz, ha szeméttelepet találsz. 

Tanulj, és inspirálj másokat az erdők szeretetére

Szerezz minél több ismeretet az erdőkről, a fákról, a természetről. Ebben segítségedre lehetnek az olyan telefonos alkalmazások, mint például a BP Fatár, ami egy ingyenesen letölthető, nyilvános fa- és park-adatbázis. Ezen keresztül nem csak információkat szerezhetünk az adatbázisban rögzített fákról, de célzott bejelentést is tehetünk a fenntartó felé, ha valamilyen problémát észlelnénk. 

A Bakony egyik legszebb völgye, a Cuha-szurdokForrás: CC-BY-4.0/Nerion/orszagalbum.hu

Minél többet tudsz az erdőkről és a fákról, annál jobban fogod értékelni szépségüket, komplexitásukat, és a fontos szerepüket a bolgyónk egészségében. Rengeteg kiváló könyv, weboldal, dokumentumfilm létezik, amiből tájékozódhatsz. Elmélyült tudással rendelkezni azért is jó, mert így másokat is az erdők tiszteletére és megóvására inspirálhatsz.

Lépj fel a természetpusztító beruházások ellen

Az Eurostat 2021-es adatai szerint Magyarország 22%-át borítják erdők, ami alacsonynak számít az EU más országaihoz képest – az EU egész területének 38%-a zöld –, tehát vigyáznunk kell erre a kincsünkre. Bárki is legyen hatalmon, ösztönözd a döntéshozókat az erdők megőrzésére, a minél több park létrehozására, és lépj fel a természetkárosító fejlesztések ellen. Jelentkezhetsz önkéntesnek is valamelyik természetvédelmi szervezethez – így is sokat tehetsz az erdők védelméért. 

Forrás: fao.org, treefoundation.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek