A turisták miatt is kezd zöldbe borulni az Antarktisz

A klímakatasztrófa a kiemelten törékeny ökoszisztémákat érinti a leginkább. Az Antarktisz erősen megsínyli a klímaváltozást, de a jég olvadása mellett az utóbbi időben a turizmus is fellendült, és a sokáig elérhetetlen táj mostanra sokak számára jelent egy újabb egzotikus úti célt. A következményekkel viszont csak nagyon kevesen számolnak – írja a koponyeg.hu.

Felemásvirágú szegfű nyílik az AntarktiszonForrás: Liam Quinn - Flickr: Antarctic Pearlwort/Wikipedia

A wikipedia szerint a kontinensen csak két virágos növény él: az antarktiszi sédbúza és a felemásvirágú szegfű. Az érintetlen élővilágba behurcolt invazív fajok viszont hatalmas kihívás elé állítják ezt a kifejezetten törékeny rendszert.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, manapság már a világ mintegy 1500 kikötőjéből érkeznek hajók a Déli-sarkvidékre, ezeken pedig potyautasként megannyi invazív faj juthat el az Antarktiszra. Ráadásul az őshonos fajok is olyan sebességgel szaporodnak, hogy az már vészharangokat kongat: a növények hatalmas léptékben terjednek az egyre jobban kiengedő kontinensen. Ez azonban óriási gond, mert visszafordíthatatlan, káros változásokat okozhat. Egy kisfilm is készült az egyre zöldellő kontinensről:

Az Antarktisz talaja alapvetően fagyott, olvadása révén viszont a növények egyre több helyen képesek megtelepedni. Ezzel azonban a talaj kémiáját is megváltoztatják, méghozzá nem kis mértékben. A talajban lévő anyagok, az itt élő mikroorganizmusok most találkoznak először a növényzettel, ami pedig lebomlásukat, felhasználásukat alapvetően megváltoztatja.

Ez a változás pedig – mivel a legalapvetőbb összetevőket érinti – a legfelsőbb szintekig elgyűrűzik, és összeomlással, végérvényes változással fenyegeti az Antarktisz egyedi és különleges élővilágát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek