Egy hacker meg akarta mérgezni egy floridai város ivóvízhálózatát

Egy hackernek sikerült hozzáférnie a floridai Oldsmar városának víztisztító rendszerét irányító számítógéphez, és megpróbált veszélyes mennyiségű vegyszert pumpálni a vízbe, növelve a nátrium-hidroxid (lúg) mennyiségét. Szerencsére egy dolgozó észrevette, és megakadályozta a lépést. A szert kis mennyiségben használják a víz savasságának szabályozására, de nagy mennyiségben nagy problémákat okozhat - derül ki a bbc.com cikkéből.

Forrás: Rudy and Peter Skitterians/pixabay.com

Letartóztatás egyelőre nem történt az ügyben, és nem tudni azt sem, hogy a támadást az Egyesült Államokon belülről vagy kívülről hajtották-e végre. A vízrendszerhez történő távoli hozzáférés lehetőségét ideiglenesen letiltották.

Péntek reggel az egyik dolgozó már látta, hogy valaki van a rendszerben, de azt gondolta, hogy a felettese az. Azután kora délután újabb támadási kísérlet történt, melynek során a hacker elérte a kezelõ szoftvert, és 100 ppm-ről 11.100 ppm-re növelte a nátrium-hidroxid-tartalmat, a kezelő viszont azonnal visszacsökkentette a szintet a normálisra.

A nátrium-hidroxid a lefolyótisztítók gyakori összetevője, nagyon maró hatású anyag, mely nagy mennyiségben bőr- és szemirritációt, valamint átmeneti hajhullást okozhat. Lenyelése károsítja a szájat, a torkot és a gyomrot, hányást és hasmenést okozhat.

Nem ez volt az első eset, hogy hackerek a vízrendszert támadták meg. 2016-ban a Verizon telekommunikációs vállalat biztonsági jelentése számolt be egy meg nem nevezett amerikai vízi létesítmény elleni hasonló támadásról, 2020-ban pedig több sikertelen feltörési kísérlet érte az izraeli vízellátást.

A kiberbiztonsági szakértők már évek óta figyelmeztetnek a kritikus nemzeti infrastruktúra létesítményeit érő hackertámadások veszélyeire. A víz, az áram, az atomerőművek és a közlekedés terén folyamatosan tapasztalják a hiányosságokat, melyek elsődleges okai az elavult és sérülékeny informatikai rendszerek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek