A nagy világvárosok után Budapest fáit is leltárba veszik

BP Fatár néven készült el a főváros ingyenesen letölthető, nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, aminek a segítségével mi is közreműködhetünk a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében!

A Kodály Körönd platánja már több mint 150 éves - róla is van infó az app-banForrás: fokert.hu/Facebook.com

Az app rendeltetése, hogy bevonódással, a budapestiekkel együtt sikerüljön óvni és fejleszteni a meglévő zöldfelületeket és sikerüljön újakat is kialakítani. A cél az, hogy új, nagy méretű közparkok is létrejöjjenek, illetve a sűrűn beépített városrészek zöldebbé válhassanak. Ehhez viszont szükség van egy naprakész fa és park adatbázisra, valamint hibabejelentő alkalmazásra, ami folyamatosan rendelkezésre áll. Ezt a szerepet látja el mostantól a BP Fatár applikáció – olvasható a Főkert.hu oldalán.

„A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken. Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve az applikációban történő rákereséssel."

Minden egyes objektumnak és fának van egy saját adatlapja, amin keresztül nem csak információkat kaphatunk róla, de célzott bejelentést is tehetünk a fenntartó felé, ha valamilyen problémát észlelnénk.

Már a fejlesztés következő lépéseit is felvázolták. Ezek szerint a BP Fatárban megtalálhatók lesznek a kiemelt fasorok, illetve olyan fák és parkok is, melyeket az adott kerületek kezelnek. Az új mobilapplikáció egyébként az olyan 21. századi okosvárosoknak a célkitűzéseit követi, mint amilyen Bécs, Melbourne és New York. Ezekben a városokban ugyanis, már előremutató jelleggel működik egy hasonló parkokat és fákat lefedő alkalmazás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek