Történelmi pillanat: Jóváhagyták a globális műanyag-egyezményt

Az ENSZ Nairobiban zajló 50. csúcstalálkozóján, 173 ország képviselője írta alá azt a megállapodást, ami szerint közös erővel lépnek fel a műanyagszennyezés ellen – olvasható a The Guardian oldalán.

A műanyagzacskók megszűntetésében már több ország is részt veszForrás: Shutterstock / Készítette: ARIMAG

Az elfogadott határozat a műanyagok „teljes életciklusát" lefedő témá rendezését szorgalmazza a következő két évben. Többek között az alapanyagként használt olaj- és gáz kitermeléstől a gyártáson és felhasználáson át a hulladékkezelésig. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) vezetője a szerződést a  2015-ös párizsi klímaegyezmény óta a legfontosabb környezetvédelmi megállapodásnak minősítette. 

Az adatok szerint az 1950 és 2017 között előállított 9,2 milliárd tonnára becsült műanyagból megközelítőleg 7 milliárd ma hulladék. Ennek a hulladéknak körülbelül 75%-a vagy lerakókba kerül, vagy szárazföldi és vízi környezetben, illetve ökoszisztémákban halmozódik fel.

A nemzetközi megállapodás célja elsősorban az, hogy az egyszerhasználatos termékeket gyorsan és radikálisan kiszorítsák a globális felhasználásból, valamint ...

... megakadályozzák a tengeri élőhelyek pusztulását, a táplálékláncok szennyezését, valamint egy egyre súlyosabb környezeti válság kialakulását. 

A tengerekből rengeteg műanyag flakon került a felszínre - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Larina Marina

Az egyezményt aláírók a jövőben külön figyelmet fordítanak majd a hulladékszedők elismerésére is, ami a civil szervezetek szerint emberek millióit érintő „úttörő fejlemény". Ez az első alkalom, hogy környezetvédelmi állásfoglalásban elismerik a hulladékgyűjtőket, a fejlődő országokban az alacsonyan fizetett dolgozókat, akik újrahasznosítható műanyagok után kutatnak. 

A lakosság is egyre jobban aggódik a műanyagszennyezés miatt. Több mint 60 ország már tilalmat és illetéket vezetett be a műanyag csomagolásokra, és az egyszer használatos hulladékokra; saját és a környezetük védelmében is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek