Hat telefonos app, ami segít környezettudatosabbá válni

A neten elég nagy bőségben találunk cikkeket arról, hogy miként élhetjük környezettudatosabban az életünket. A legtöbb még abban is megegyezik, hogy nem kell egyszerre mindent megváltoztatnunk, mert egyik napról a másikra ez úgyse nagyon megy, bőven elég, ha kis lépésekkel haladunk előre. Egy-egy jól megválasztott telefonos alkalmazás is segítségünkre lehet ebben, a Föld napja alkalmából mutatunk is pár ötletet.

ShareWaste

A szándék egy dolog, csakhogy a megvalósításhoz valamilyen terv is kell. Mert mi van akkor, ha az ember a város közepén él egy lakásban, de bele akar vágni a komposztálásba, vagy legalább annyit szeretne, hogy a gondosan külön gyűjtött, komposztálható hulladék ne menjen végül pocsékba, vagyis ne a háztartási szemétben végezze. (Tavaly nyár elején egy kolléganőnk az erkélyén kezdett komposztálásba, tapasztalatairól és arról, honnan érdemes a művelethez gilisztákat szerezni, itt írt.)

A városi kertekben is örülni fognak a komposztálni valónakForrás: Veja/Shutterstock

Erre tökéletes a ShareWaste elnevezésű alkalmazás, amely térkép segítségével mutatja meg, hogy hol van az a legközelebbi pont, ahová a komposztunkat vihetjük. Ki kell választani az ikon alapján a helyet, majd felvenni a kapcsolatot a tulajjal, hogy mikor, mit vinnénk, és kb. ennyi. Világszerte vannak felvevőhelyek, vagyis komposztálók, szám szerint több mint 65 ezer tagja van már a közösségnek. Ez akkor is jól jöhet, ha valaki mondjuk nyaralás közben is tudatosan szereti kezelni a hulladékot. Ha valaki a fővárosban most azt gondolja, hogy „oké, pestiként tuti nem autózok órákat egy vödör almacsutkával", azoknak jó hír, hogy Budapesten is sok-sok helyen örülni fognak a természetes hulladékunknak.

HappyCow

A „Boldog Tehén" elnevezésű app egy kicsit túlmutat a környezettudatosság alapkérdésein, mivel vegán éttermeket listáz. Ha valaki jobban benne van ebben a kérdéskörben az valószínűleg élből rávágja majd, hogy naná, hiszen az is fontos lépés ebben a témában, hogy minél kevesebb, vagy lehetőleg semmilyen állati eredetű terméket ne fogyasszunk. Ez a kérdés viszonylag hosszas és bonyodalmas vitához vezethet – ráadásul már írtunk is a vegán étkezés különböző aspektusairól itt a Travelón, ezért most szorítkozzunk szigorúan csak a telefonos alkalmazásra.

Az ingyenes app abban segít, hogy hol találunk a közelünkben vegán ételt. Ez lehet házhozszállítás vagy akár egy komolyabb étterem is, a kereséskor többféle szűrőt is be lehet állítani. Érdemes amúgy szétnézni a HappyCow honlapján is, mert egy csomó értékelés és cikk van fenn, többek között arról, hogy mivel jár, ha valaki ezt az életmódot választja, de vannak fent toplisták, meg egy nagy rakás ínycsiklandó fénykép is.

EcoHero

Ahogy a neve is mutatja, ez az alkalmazás abban segíthet, hogy ökohősökké váljunk, vagyis, hogy minél környezettudatosabban éljük az életünket. Ehhez az is kell, hogy tisztában legyünk azzal, hogy életmódunknak milyen következményei vannak, illetve, hogy lássuk a különbséget, ha valamit tudatosan megváltoztatunk. Ezért aztán az app segít mérni, hogy pontosan mit értünk el, mondunk is erre mindjárt néhány példát.

A rendszeres bringázással elég nagyot lépünk előre a környezettudatosságbanForrás: Syda Productions/Shutterstock

Mérni tudjuk például, hogy mennyit számít, ha változtatunk a közlekedési szokásainkon, ha másképp étkezünk, ha lemondunk az egyszer használatos műanyag csomagolásokról és egyéb szemétről. Az app pedig számol, többek között azt, hogy mennyi vizet spóroltunk. A saját profilunk szépen őrzi az eredményeinket, amivel akár inspirálhatunk is másokat, mondjuk úgy, hogy megmutatjuk, mennyit számít a saját kiskertben termelt zöldség, egy bringával megtett útvonal, vagy épp egy növényi alapú étkezés. Mivel folyamatosan látjuk, hogy mit értünk el, az app segít, hogy tudatosabban étkezzünk, utazzunk, vásároljunk és így tovább.

(V)ízlelőhely

Ez pedig egy olyan ingyenes alkalmazás, ami arra buzdítja az embereket, hogy ne vegyenek lépten-nyomon egy-egy újabb palack vizet. Ami nem azt jelenti, hogy kevesebbet kell inni, hanem azt, hogy semmi szükség arra, hogy apró, fél literes palackok jelezzék egy-egy kirándulás útvonalát.

Ezért aztán a (V)ízlelőhely olyan pontokat mutat meg országszerte, ahol ingyen lehet újratölteni a nálunk lévő palackot, legyen az bármilyen. Ezek a pontok mind olyan vendéglátóhelyek, ahol ingyen kapjuk a tiszta ivóvizet, vagyis nem kényszerülünk rá arra, hogy egy újabb palack ásványvízre költsünk. Ezzel az applikáció ötletgazdái nemcsak arra szeretnék rávenni a lakosságot, hogy kevesebb eldobható műanyag palackot vegyenek, hanem arra is, hogy az egészségük érdekében igyanak minél több friss vizet – az app többek között azt is segít követni, hogy mennyi vizet ittunk meg az adott napon. 

Tudatos Vásárló

A mobilalkalmazásról azt olvastuk az év elején, hogy ez Magyarország első háztartási vegyszer applikációja. Hogy ennek mennyiben van köze a környezettudatossághoz? Nagyon is, mivel egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tisztítószereket használunk nap mint nap az otthonunkban.

Persze a házi szerek gyakran még mindig a legjobbakForrás: Prostock-studio/Shuttersock

Az app abban mutat utat, hogyan csökkentsük a káros hatásokat, és itt nemcsak a környezetvédelemre gondolunk, hanem a saját egészségünkre is. Az alkalmazással elég beolvasni egy adott termék vonalkódját, és már kapjuk is az infókat arról, hogy az adott szernek milyen hatásai lehetnek. Ezt persze fordítva is megtehetjük, vagyis az alkalmazásban böngészve is utánanézhetünk a terméknek. Miután már tudjuk, hogy mi az, amit ezek alapján szeretnénk megvenni és mit nem, az app segítségével listát készíthetünk a kedvenc termékeinkről, vagy akár különböző kihívásokhoz is lehet csatlakozni.

Good On You

És még egy újabb vetülete a környezettudatosságnak: az öltözködés. Rengeteget hallunk arról a különböző médiumokból, hogy mennyire káros hatásai vannak a megállás nélküli vásárlásnak, illetve az sem mindegy, hogy az adott ruhadarab milyen körülmények között készül, kik varrják, hol varrják, megfizetik-e őket rendesen, és így tovább. Enyhe túlzással, szinte naponta születnek új márkák, ezeket megjegyezni nem is mindig kell – ami már bevált, arról úgyis tudni fogjuk, hogy hol keressük –, pontosan erre való ez az applikáció.

A Good On You az etikus divathoz ad útmutatót, mégpedig úgy, hogy az adott márkára rákeresve mindent megtudunk, ami csak érdekelhet minket a témában. Az app többféle kritérium alapján ad pontszámokat egy-egy brand-nek, ezeket olyan tényezők alapján kalkulálják ki, mint az előbb említett dolgozói körülmények, vagy, hogy a márka pl. használ-e állati eredetű anyagokat. A honlapjukon sok jó cikk van fent, azt is érdemes böngészni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek