Sérült ölyvre számítottak, meglepődtek a madárkórház dolgozói

A Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány még február 6-án számolt be Facebook-posztjában arról, hogy Szolnok mellől kaptak értesítést, miszerint egy sérült szárnyú ragadozó madarat, feltehetőleg egy egerészölyvet figyeltek meg a helyiek. A megtalálók készséggel el is hozták a madarat Hortobágyra, de az autóból bizony nem egy ölyv bukkant elő:

A vártakkal szemben egy parlagi sas lett a kórház új pácienseForrás: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány/Facebook

Kiderült ugyanis, hogy egy ölyvnél jóval nagyobb parlagi sas került bajba. A szárnyán csúnya, réginek tűnő, nyílt törés volt, és a madár eléggé le volt gyengülve - írták a posztban. A vizsgálatok még mindig folynak, majd csak később derül ki, hogy menthető-e a szárnya.

Viszont a szakemberek nem sok esélyt látnak rá, mert a lágyszövetek már roncsolódtak, elhalásnak indultak. A kórházban hamar stabilizálták a sas állapotát, és most arra törekednek, hogy felerősítsék őt a műtétig.

Mindent megtesznek, hogy megmentsék a szárnyátForrás: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány/Facebook

A parlagi sas (Aquila heliaca) egyike kiemelkedő természeti értékeinknek, de mégis a kipusztulás fenyegeti. Európai állományának nagy része itthon és Szlovákiában fészkel. A parlagi sasok testhossza 72-83 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 190-210 centiméteres is lehet. A hímek kb. 2,5-4 kilogrammot, a tojók 2,8-4,5 kilogrammot nyomnak - olvasható a Parlagisas.hu oldalán. Szintén itt írják, hogy az enyhe teleken az öreg madarak kitartanak fészkelőterületükön, a fiatal, ivaréretlen példányok viszont kóborolnak, vonulnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek