Máté Bence a saját tanyáján kialakított élőhelyeken kezdett el újra fotózni

A pusztaszeri természetfotós négy év szünet után, újra elkezd fényképezni, többek között a saját tanyáján kialakított élőhelyeken megfigyelve és megörökítve az állatvilágot. A „célkeresztben" továbbra is a madarak és az emlősök vannak – írja cikkében a delmagyar.hu

A Kiskunsági Nemzeti Parkban készül 2016-os felvételen búbosbankák etetik a fiókáikatForrás: ©matebence.hu/ royalty free photos

A 36 éves Máté Bence, a világ legjobb természetfotósainak egyike, aki többek között a szabadtéri kiállítások, a Fajbook és a Hortobágyi Madárszínház tervezése miatti 4 év szünet után ismét a fotózásra koncentrál, új irányvonalakat és kihívásokat keresve.

"Fontos, hogy a fénykép szép legyen, a munkára etológiai szempontból is fel kell készülnöm, mert egy kép nem egyszerű pillanatfelvétel, történetet szeretném, hogy meséljen különleges vizuális élménnyel" – jelentette ki.

Úgy tartja, itthon is sok fotós téma vár rá, a gazdag honi állatvilágnak köszönhetően. Az egyik téma, amit a jövőben meg szeretne jeleníteni, azok a füstifecskék, mikor pár centire elrepülnek a tavak felett, csőrükkel belehasítanak a vízbe, és a levegőbe kerülő cseppekkel oltják szomjukat.

Bence egyik korábbi fotója, ami a Kiskunsági Nemzeti Parkban egy erdei itatónál készültForrás: WWW.BENCEMATE.COM/Bence Mate

"A tanyámon erre alkalmas apró kerti tavat alakítottunk ki, ami nemcsak a fecskéknek ideális, rovarok és békák is otthonra lelnek benne. Fotózáshoz is tökéletes a terep. Tízhektárnyi gyepesítés miatt növekedett a rovarállomány, ami jó táplálék a fecskéknek, amelyeknek műfészkekkel is segítjük a megtelepedését."

Az itteni populáció a 2018-as négy párról 2021-re tizennégyre gyarapodott. A békák vadásznak a repülő rovarokra, de néha összekeverik azokat a kisebb madarakkal, és tanúja voltam, amint az egyik „ráugrott" a fecskére. Lefényképeztem, de nem sikerült tökéletesen. Ezt a pillanatot szeretném elkapni, technikailag is hibátlanul" – vázolta egyik projektjét a természetfotós.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek