Magyar fotósok nyertek a nemzetközi vadfotós pályázaton

Magyar fotósokat díjaztak egy nemzetközi vadfotós pályázat Monokróm kategóriájában. Az első díjat Thököly Csaba víz alatti felvétele nyerte, de Koncz-Bisztricz Tamás és Daróczi Csaba is elismerést kapott az egyedi, kreatív megközelítéseket jutalmazó versenyen.

A WildArt Photographer of the Year című fotópályázat idén januárban indult Angliában, Rob Read természetfotós és író kezdeményezésére. Minden hónapban egy-egy újabb kategóriában pályázhattak a fotósok a világ minden tájáról. A tíz hónapig tartó versenyen kortól és nemzetiségtől függetlenül bárki részt vehet, a képzett profiktól kezdve a lelkes amatőrökig. Eddig Nedvesség, Tér, Szemek, Kapcsolat, Fény és Absztrakt témákban hirdetett nyertest a zsűri, legutóbb pedig az utolsó előtti kategória, a Monokróm volt soron.

Ebben a kategóriában vadon élő állatokról készült fekete-fehér fotókkal lehetett pályázni. A nemzetközi, elismert vadfotósokból álló zsűri nem feltétlenül a legnagyobb, a legritkább vagy a legexotikusabb fajokról készült fotókat jutalmazza. Ehelyett a téma művészi színvonalú, kreatív és eredeti megközelítését értékeli, függetlenül attól, hogy a fotó okostelefonnal készült, vagy a legprofesszionálisabb géppel. Bár számos monokróm tájkép létezik, vadon élő állatokat ritkán láthatunk művészi megközelítésben, fekete-fehérben, a téma ezért is újszerű.

Az 1109 pályamű közül Tökölyi Csaba cetcápát ábrázoló víz alatti felvétele nyerte az első, 500 fontos (208 ezer forint) díjat. Az első hely egyben azt is jelenti, hogy indulhat az év vadfotósa címért, melyet a verseny végén hirdetnek ki. De nem Tökölyi Csaba az egyetlen magyar díjazott: Koncz-Bisztricz Tamás nyulat ábrázoló fotója a Fiatal monokróm alkategóriában kapott egy 50 fontos elismerést, emellett kiemelték Daróczi Csaba két felvételét is.

A második, 200 fontos díjat egyébként a norvég Pål Hermansen nyerte, aki egy jávorszarvast kapott lencsevégre, amint egy hullócsillag száll alá az égen. A harmadik, 100 fontos díjat az ausztrál Lincoln Macgregor érdemelte ki szarvas szellem rákot ábrázoló képével.

A verseny egyik fő célja, hogy alulról szerveződő természetvédelmi projekteket támogasson szerte a világon. Ezt a nevezési díjakból finanszírozzák: egy kép beküldéséért 6 fontot (2500 forint) kell fizetnie a pályázónak, de 10 fontért már 5 képet is beküldhet bárki, aki részt szeretne venni. Minden egyes kategória egy természetvédelmi projekt mögé áll, a Monokróm például a német, madárvadászat ellen küzdő szervezetet, a Committee Against Bird Slaughter't támogatja. Ma járt le a határidő hogy a Mozgás kategóriában pályázzunk, de az utolsó, a Szín című még hátravan. A Monokróm témában díjat szerzett fotókat ezen a linken nézheti meg.

(Címlapkép forrása: Facebook/Északerdő Zrt.)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek