Középiskolás srác fejlesztette a legszebb pécsi helyekre kalauzoló appot

Legyen akármilyen különleges is egy város, előfordul, hogy néhányan a hagyományos, csoportos városnézést egy idegenvezetővel hamar laposnak, unalmasnak találják. Nekik például izgalmas lehet az a Pécs City Tour nevű okostelefonos alkalmazás, amely egy játékos kalandtúra keretében vezet végig a város látnivalóin, és amelyet nem mellékesként írva, egy 16 éves gimnazista diák fejlesztett. 

A középiskolás Horváth Milán, ha épp nem tanul, akkor szabaidejében alkalmazásokat fejleszt. Tavaly tavasszal Matinno néven például egy matematikai gyakorló appot rakott össze és tett ingyenesen elérhetővé általános iskolások számára. A legújabb, Pécs belvárosát bemutató alkalmazásával elsősorban a baráti társaságokat, párokat és családokat szólítja meg, és izgalmas szervező elve, hogy gyakorlatilag egy szabadtéri szabadulószobához hasonlóan mozgatja a felhasználóit.

Forrás: Minoli / Shutterstock

Az online térben vezetett túra a Citrom utcai Tüke kútnál indul, onnantól kezdve pedig egy felfedező kalandtúrán keresztül lehet végighaladni Pécs ikonikus helyszínein, minden állomáson egy-egy rejtvényt, feladványt megoldva. Hogy mennyi idő alatt készítette el a mobilba bújtatott idegenvezetős alkalmazást, hogyan tanulta meg a kódolást, a fejlesztést, és melyek kedvenc helyei Pécsett, arról Milán egy emailes interjúban mesélt nekünk.

Mennyi ideig tartott az app összerakása?

Körülbelül egy hónapot vett igénybe az elkészítése. A nyári szünetnek köszönhetően minden nap tudtam rajta több órát dolgozni, azért készülhetett el ilyen gyorsan. Igyekszem mindig minőségi programot alkotni, így addig tesztelem és fejlesztem, amíg nem érzem azt, hogy ez most már igazán jó lett. Tanév közben, amikor kevesebb szabadidőm van, akkor nem tudok ilyen sebességgel haladni a projektjeimmel.

Hogyan tanultál alkalmazást fejleszteni?

A számítógépek és az informatika már kiskoromtól kezdve nagyon érdekeltek. Ötödikes koromban a Pécsi Apáczai Csere János 1. számú Általános Iskolában, egy szakkör keretein belül kezdtem elsajátítani a programozás alapjait, a Logo nyelv segítségével. Ez motivációt adott ahhoz, hogy a későbbiekben magamat fejlesszem. A további programozási nyelveket, a Visual Basic-et, a Java-t és a C#-ot már autodidakta módon sajátítottam el internetes dokumentációk és videók segítségével. Az androidos okostelefonokra készült alkalmazásaimat Java programozási nyelven írtam, ahogy a pécsi városnézős appot is.

Forrás: Csikesz Mariann / Travelo

Tavaly áprilisban lett elérhető egy matematikai gyakorló appod is, azóta milyen visszajelzéseket kaptál róla?

A Matinno az eddigi legsikeresebb alkalmazásom, ma már több mint tízezer felhasználóval. Ez egy matematika gyakorló program általános iskolások számára, mely jól illeszkedik a tananyaghoz és önálló fejlődési lehetőséget biztosít a diákoknak. Használatával élményszerűbbé válik a matematika tanulása. A távoktatás során is hasznosnak találták, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett diákok, szülők és tanárok részéről egyaránt.

Honnan jött az ötlet, hogy egy idegenvezető appot készíts?

Szeretek utazni, felfedezni új helyeket. Úgy gondolom, hogy a városnézésnek egy élménydús módja lehet az, ha egy okostelefonos alkalmazás segítségével kalandozhatunk a város érdekességekkel, látványoságokkal teli utcáin, közben pedig izgalmas rejtvényeken és fejtörőkön keresztül vezet utunk. A Pécs City Tour kicsit olyan, mintha egy szabadtéri szabadulószoba lenne.

Neked például melyek a kedvenc helyeid a városban?

A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumába járok, a kedvenc városrészeim az iskolához közeli belváros és az Uránváros. Nagyon szépnek találom a város turisták által leginkább látogatott helyeit, mint például a székesegyház vagy a Dzsámi, de persze van sok érdekes hely, amiket leginkább a helyiek látogatnak csak. Ilyen például a Barbakán kert vagy a Niké szobor – előbbit be is építettem a pécsi kalandtúra appba, hogy az ikonikus helyszínek mellett egy-két hangulatosabb, kevésbé ismert helyet is megismerhessenek a felhasználók.

Mi a következő lépés, min dolgozol most suli mellett? 

Ha az eddigi alkalmazásaimban bármi fejlesztési igény vagy lehetőség felmerül, akkor természetesen kiadok hozzájuk frissítéseket, továbbá karbantartom az általam fejlesztett és üzemeltetett két weboldalt, a pecscitytour.hu-t és a matinno.hu-t. Ezek mellett természetesen vannak új ötleteim is. A Pécs City Tour városi kalandtúra jelenleg egy belvárosi pályából áll, amely Pécs ikonikus és legszebb helyszínein halad végig, rajta több állomással, ahol rejtvényes feladványokat kell megoldani a továbbhaladáshoz. A későbbiekben viszont szeretnék újabb pályákat létrehozni, új helyszínekkel, új témákkal és új rejtvényekkel. Idővel egyre több pécsi nevezetességet szeretnék bemutatni a városi kalandtúráimon keresztül.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek