Pécs belvárosához közel már ilyen állattal is összefuthatunk

Több olyan vadon élő állat van, amelyek urbanizálódtak és megszokták az ember jelenlétét. Volt már rá példa, hogy Pécs belvárosában róka sétált fényes nappal, teljes nyugalomban – most pedig borz bukkant fel. A bama.hu cikkének egyik olvasója számolt be arról, hogy bár alig pár száz méterre lakik Pécs belvárostól egy családiházas-övezetben, mégis olyan érzése van, mintha egy vadasparkban élne.

A kis banditák előszeretettel törnek be a kertekbe is - illusztrációForrás: PBarlowArt/Pixabay

Pár éve róka bóklászott a közelben, de már hallott olyat is, hogy sakált láttak. Pár napja a kertjében egy nagyobb testű, szürke színű állatra lett figyelmes – egy borz bukkant fel náluk. Elmondta, hogy félti a kiskutyájukat, nehogy szétmarcangolja, és persze az sem mellékes, hogy a kertben is rengeteg kárt okoz a borz, több növény is látta már kárát a látogatásnak.

Egy szakember szerint nem kell meglepődni azon, hogy a vadon élő állatok a lakott területekre költöznek.

Megtapasztalták, hogy itt könnyen találnak élelmet, eldobott ételmaradékokat. Kiemelte: nem könnyű elűzni – egy lehetőség van, gyorsabban szedjük le a gyümölcsöt, minthogy az állat megtalálja, illetve arra is érdemes odafigyelni, hogy a lehullott gyümölcsöt ne hagyjuk a földön. A borzról mindenképpen érdemes tudni, hogy hatalmas földalatti üregrendszert épít magának, amelynek határait bűzmirigyének váladékával jelöli meg.

Ezek az állatok csoportosan élnek, a csoportot akár 23 egyed is alkothatja, amelyben hat felnőtt is lehet. A borzok ráadásul egész évben szaporodhatnak, a legtöbbször kora tavasszal és ősz elején születnek meg a kölykök. Ha kártevő borzokkal találják magukat szembe, egy vadász javaslata szerint a helyi önkormányzatot kell megkeresni, a gyepmester pedig majd befogja az állatot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek