Újra nyitva a páratlan kilátást nyújtó pécsi barbakán

  Ismét látogatható a pécsi barbakán, az a gótikus körbástya amelyet azért építettek, hogy megvédje a püspökvárat a törököktől.

  Forrás: Mrszantogabor/commons.wikimedia.org

  A Pécs egyik szimbólumának számító építményt 2018-ban balesetveszély miatt zárták le a látogatók előtt. A lőrésekkel tagolt magas várfal nyugati sarkán elhelyezkedő építményt a 15. században emelték, hazánkban Pécsen kívül Siklóson és Nagyvázsonyban található csak barbakán.

  A bástya tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra, a busszal érkező turisták pedig a belváros kapujaként tekinthetnek rá. A járművek az építmény közelében teszik ugyanis le utasaikat, így ez az első látványosság, amivel találkoznak.

  A pécsi önkormányzat az elmúlt hónapokban mintegy harmincmillió forintból, hatvan köbméternyi fa beépítésével teljes körűen felújította a lépcsőket, a gyilokjárót vagy más néven védőfolyosót, a bástyához vezető hidakat, a korábbi fa tartószerkezeteket pedig fémre cserélték, írja az MTI.

  Péterffy Attila polgármester azt ígérte, hogy a mostani munka folytatásaként 2020-ban a városfal déli részén, a szintén balesetveszély miatt zárva lévő gyilokjárót felújítják, emellett az északi városfal rekonstrukcióját is elindítják, és lehetőség szerint be is fejezik jövő évben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!