5 alkalmazás, melynek minden kiránduló hasznát veheti

Vannak, akik nem szívesen veszik elő a mobiljukat a természetben, és a túrázást digitális tisztítókúrának tekintik. Bár egyet tudunk érteni a választásukkal, mégis úgy gondoljuk, lehetnek olyan helyzetek, amikor hasznos, ha használjuk a mobilunkat. Ha például nem szeretnénk egy klasszikus növény- és állathatározó lexikon súlyát hozzáadni a hátizsákunkhoz, akkor választhatunk egyet az ezeket helyettesítő alkalmazások közül is. Az alábbiakban a természetjáráshoz hasznos applikációk közül válogattunk.

Természetjáró

A Magyar Természetjáró Szövetség 2018 decemberében jelentette meg a Természetjáró.hu ingyenes applikációját, amit azóta többször fejlesztettek és bővítettek, legutóbb 2021 májusában. Az app valójában egy digitális útikönyv, amelyben a felkészültségüknek és kedvüknek megfelelő túraötletek között válogathatnak, miközben megismerhetjük Magyarország természeti és kulturális örökségét is. Magunk is létrehozhatnak útvonalakat, megoszthatjuk túráinkat, képeket tölthetünk fel, és értékelhetjük a látnivalókat.

Forrás: Free-Photos / 9079 images/pixabay

Digitális Vándor

Kevesebb mint egy éve létezik a Digitális Vándor névre keresztelt applikáció, amit elsősorban gyerekeknek terveztek. Az appon keresztül játékosan ismerhetik meg a természetet az alkalmazásban is bejárható e-ösvények segítségével, amelyeken a természeti kincsek mellett kultikus épületekkel, régi mesterségekkel is ismerkedhetnek, vagy akár összefuthatnak kedvenc mesehősükkel. 

Országos Kéktúra

Ez az app az Országos Kéktúra pecséthelyek megtalálásában segít. A pecsételőpontokat leírásokkal, fényképekkel, címmel és GPS koordinátákkal találhatjuk meg az alkalmazásban, kiszámíthatjuk a pecsételőhely és az aktuális helyzetünk közti távolságot, beleértve a szintkülönbséget is. Nyilvántarthatjuk benne, mely túraútvonalakat teljesítettük már, az adatokból pedig statisztika készül, így nyomon követhetjük, mennyi vár még ránk az útból.

Forrás: Tama66/1986 images/pixabay

Madárhatározó

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által közösen kiadott app segítségével a hazánkban előforduló közel 367 leggyakoribb madárfajt határozhatjuk meg. A beazonosítás menetét megkönnyíti az alak, élőhely és szín szerinti keresés. 

Köpönyeg

Egy természetjáró túrán mindig jól jöhet, ha képben vagyunk a várható időjárással. Erre többféle alkalmazás létezik, a Köpönyeg például több mint 23 000 hazai és külföldi városra ad 12 napos és órás előrejelzést. Az aktuális időjárást mutató kártyán hőmérsékletről, hőérzetről, és fronthatásról is tájékozódhatunk, a kártyát megfordítva pedig a széladatokról és az UV-sugárzás mértékéről kapunk információt. Animált műholdképen nyomon követhetjük a felhők vándorlását, a csapadéksáv mozgását pedig a radarképen figyelhetjük meg. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek