Elkészült a védettséget igazoló applikáció, már letölthető

Elkészült a védettségi igazolvány applikációja, amely napokon belül letölthető lesz az alkalmazásboltokból okostelefonra és tabletre, értesült elsőként a Magyar Hírlap.

Az applikáció a postai úton küldött kártyákhoz képest több információt mutat majd, amelyet egy regisztrációt követően lehet használni. Az alkalmazásban például szerepel majd a vakcina típusa, illetve az, hogy a felhasználó mikor kapta meg az első és a második oltását, ami azon országoknál lesz majd fontos, ahol a beutazás feltétele a teljes védettség, és amely a legtöbb oltóanyag esetében a két dózis után számítandó. 

Az adatok hitelesítése QR-kóddal történik, amelynek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni, ez pedig az EESZT Covid Control.

Az applikációt az első használat során az EESZT-ben kell regisztrálni.

Fotó: Csudai Sándor

Ehhez elsőként be kell lépni az EESZT lakossági weboldalára KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció során meg kell adni egy hatjegyű PIN-kódot, mert ezt követően a mobilon és a táblagépen az alkalmazás használatához már csak ezt a PIN-kódot kell használni.

Ha ez is megtörtént, az applikáció használatához három lépés szükséges:

• be kell jelentkezni a hatjegyű PIN-kóddal,
• majd kiválasztani a Covid-oltásigazolás nevű menüpontot,
• és ha megvan az oltás, akkor megjelennek az arról szóló információk.

A Koronavírus Sajtóközpont felhívta a figyelmet, hogy a plasztikkártya és a mobilapplikáció egyaránt alkalmas az oltás tényének az igazolására, de a korábbi betegségből eredő védettséget – az érvényes jogszabályok szerint – csak a plasztikkártya jelzi. Ha pedig valaki egyáltalán nem rendelkezik védőoltással, úgy az alkalmazás egyértelműen jelzi majd annak hiányát.

FRISSÍTÉS: Az ingyenesen elérhető EESZT applikáció már letölthető androidos telefonokra és iPhone-okra is. A Google Playben EESZT alkalmazás, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven kell keresni, de az eeszt.gov.hu/hu/mobilalkalmazasok link alatt is megtalálható, ehhez azonban előbb be kell lépni az EESZT-be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek