Már a visegrádi királyi palotát is bejárhatjuk virtuális túrán

A legkorszerűbb 3D lézerszkenner technológiának köszönhetően a visegrádi királyi palota mind a négy szintje, udvarai, kertjei, gótikus és reneszánsz díszkútjai, szobrai és termei az Anjou-kőtártól a palotafürdőig az interneten bárki számára hozzáférhetővé váltak – olvasható a digitalizálást végző 4iG Mensor3D és a visegrádi Mátyás Király Múzeum közös közleményében.

Forrás: Fehér András / 4iG Nyrt. Mensor3D

A középkori Visegrád kutatásában, rekonstrukciójában és bemutatásában új lehetőségeket kínál a digitalizáció. A 4iG a 3D lézerszkenner-technológiával létrehozta és digitálisan is hozzáférhetővé tette a visegrádi királyi palota virtuálisan rekonstruált mását. A múzeummal közös munka egyik eredménye, hogy a világ kulturális örökségének megőrzésére és bemutatására létrehozott CyArk alapítvány felvette a visegrádi királyi palotát a kiemelkedően fontos emlékek 500-as listájára.

Forrás: Zdenek Matyas Photography / Shutterstock

A 4iG Mensor3D és a Mátyás Király Múzeum együttműködésében korábban több olyan munka készült, amelyeket már a közönség is láthat, ilyen például az Anjou-kori díszkút és a kályha 3D modellje. A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen pedig a Seuso-kincs – Pannónia fénye 3D virtuális kiállítást digitalizálta a cég.

Az Anjou-kori struccos falikút töredékei az Oroszlános-kút alapozásából kerültek elő – Szakál Ernő bravúros munkával rekonstruálta ezekből az egyedülálló 14. századi műremeket, amely ma a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatóForrás: 4iG Nyrt. Mensor3D

A visegrádi palotában az ingyenes virtuális sétát ezen az oldalon kezdhetik el, ahol a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált tárgyakat korábban sosem látott közelségből, 3D-ben nézhetik meg. A fejlesztők azt remélik, a virtuális séta után még többen kapnak majd kedvet, hogy személyesen is felkeressék a magyar királyok palotáját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek