A virtuális utazás lehet a megoldás a tömegturizmus leküzdésére

Ha igaz, hogy az utazás lényege, hogy élményeket szerezzünk, akkor egy virtuális út részben helyettesítheti az igazit, legalábbis a Si Viaggia cikke szerint. A virtuális utazás trendje egyre szélesebb körben elterjedt, manapság ezt a tendenciát támogatja minden olyan intézmény is, amely le akar számolni a tömegturizmussal, különösen a jellegzetes, népszerű úti célok felé.

Forrás: Rafael Nascimento/Pixabay

A virtuális utazási piac egyre virágzik, és becslések szerint jelentős növekedést mutat.

Korábban ezt a technológiát szállodák és légitársaságok kezdték alkalmazni, például a kínált szolgáltatások bemutatására, innen pedig gyorsan elterjedt az idegenforgalmi ágazatban. Így az utazók már előre tudták, milyen kalandok várnak majd rájuk, hiszen virtuálisan bármikor mászhattak az Everesten vagy meglátogathatták az Alcatrazt otthon, a kényelmes kanapén ülve.

Úgy tűnik, hogy ez a fajta,  élmény az utazás új kapujává válik, mivel mindent megad az embereknek, amit a választott úti céltól várnak.

A saját szemükkel láthatják azokat a dolgokat, helyeket, amiket keresnek, ráadásul fárasztó utazás, poggyászkeresés, és komoly pénzköltés nélkül.

A virtuális utazás is lehet az egyik a megoldás tehát a tömegturizmus leküzdésére. Tudjuk, hogy a világ egyes részeit a turisták szó szerint elözönlik, ezért az ottani a kormányok úgy döntöttek, hogy teljes helyszíneket bezárnak. Elég csak Velencére gondolni, ahol a turizmus fenntarthatatlan szintje miatt a helyzet meglehetősen kritikus.

Forrás: TonyVT/Pixabay

Az olyan városok számára, mint amilyen az olasz lagúna is, helyénvalónak tartják a virtuális túrát, mint lehetséges megoldást erre a problémára.

Természetesen nem lehet belélegezni a választott város levegőjét, sem kézzel megérinteni a műalkotásait, nem is beszélve a helyi gasztronómiáról, az ízek kavalkádjáról. De minden bizonnyal lesznek olyan „utazók", akik hajlandóak mindezt feladni cserébe azért, hogy virtuálisan bárhová és bármikor beléphetnek.

A mai technológia lehetővé teszi, hogy eljussunk olyan helyekre, ahova fizikai testünkben nem tudunk, és bár egy hely lelke nem továbbítható képekben, fenntarthatóbb és felelősségteljesebb utazókká válhatunk.

Az biztos, hogy a digitális korban új határok nyílnak, és sokan lesznek azok, akik üdvözölni fogják ezt az új trendet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek