Velence túlpörgött- veszélyeztetett világörökségi listára kerülhet a város?

Kampányt kezdett Olaszország legjelentősebb műemlék- és környezetvédelmi szervezete annak érdekében, hogy az UNESCO vegye fel a veszélyeztetett világörökség listájára a túlzott turizmus sújtotta Velencét.

"Az olasz kormány nem képes megvédeni a lagúnák városát a tömegturizmus és a környezetszennyezés hatásaitól" - hangsúlyozta a kampányt bejelentő hétfői római sajtótájékoztatóján Mariarita Signorini, az Italia Nostra elnöke. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez intézett levelében az örökségvédelmi egyesület vitatja, hogy az elmúlt évben valós lépések történtek volna Velence tehermentesítésére.

Egyre kevesebb az ehhez hasonló békés pillanat VelencébenForrás: 12019/Pixabay

Mariarita Signorini szerint a velencei önkormányzatban sincs meg az akarat arra, hogy véget vessen az "agresszív turizmusnak", amely egyre több helyi lakost ösztönöz az elköltözésre. "Velence a világ egyik legveszélyeztetettebb városa. Egyedülálló hely és nem engedhetjük meg, hogy tovább pusztuljon" - hangsúlyozta az aktivista.

Az Italia Nostra azt szeretné, ha az UNESCO világörökségi bizottsága közelgő, június 30. és július 10. között bakui ülésén kitiltaná a tengerjáró hajókat a műemlékvárosból és nemcsak a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornából, hanem az egész Velencei-lagúnából, "mert egy érzékeny és veszélyeztetett ökoszisztéma fennmaradása a tét". A veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára helyezéstől azt remélik az olasz örökségvédők, hogy rászorítja a velencei önkormányzatot és az olasz kormányt arra, végre határozottan fellépjenek a tömegturizmus ellen.

Egy júniusban publikált tanulmány szerint egész Olaszországban Velence a legszennyezettebb levegőjű kikötőváros, Európában pedig a harmadik. "Velence egy gázkamra lett. A kikötő gyakorlatilag a város szívében van" - hangoztatta az Olaszország kulturális és természeti örökségéért aggódó szervezet hétfőn Rómában. Az Italia Nostra helyi elnöke szerint rontja a velencei levegő minőségét a lagúnákon használt vízibuszok, a vaporettók kipufogógáza is.

Velencét naponta több tízezer turista keresi fel, ami elviselhetetlenné teszi a helyi lakosok mindennapjait. A város lakossága a második világháború óta harmadára, 56 ezer főre csökkent. A veszélyeztetett világörökségek listáján jelenleg 54 helyszín szerepel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek