Ezen az új óceánjárón tengeribetegség nélkül átvészelheti az utazást

Amennyiben tengeribetegségben szenvedne és ez akadályozza meg, hogy egy hajó fedélzetére tegye a lábát, itt a forradalmian új megoldás, amellyel végre ön is hajózhat, méghozzá émelygés nélkül.

Az orr csőrszerű eleje ezen a hajón is megfigyelhető.Forrás: Allan Smillie/Shutterstock

A Daily Mail cikkéből azt is megtudhatjuk, miben különbözik ez a hajó a többitől, hiszen október 31-től már lehet is rajta utazni. A fejlesztés az expedíciós hajók új generációját hívhatja életre, mert az X alakú orr állítólag stabil marad a nyílt vízen is. A Greg Mortimer névre hallgató jármű az ausztrál Aurora Expeditions cég egyik sarkvidéket járó hajója. Az ausztrálok egyik hegymászójáról nevezték el, aki elsőként jutott fel az Antarktisz legmagasabb csúcsára, a Vinson Massifra.

A Greg Mortimer eleje csőr formájú. Úgy alakították ki, hogy átszelje a hullámokat olyan módon, amire a hagyományos óceánjárók nem képesek. Az orr a vizet keresztülszeli, ahelyett, hogy becsapódna a hullámok közé. Ennek eredményeként a hajótest kisebb kilengésekkel mozog, így a fedélzeten tartózkodók zökkenőmentesebb utazást élhetnek át.

Az Aurora Expeditions nem azt állítja, hogy a maximum száz utast szállító Greg Mortimer megszünteti a tengeribetegséget, ám arról biztosítanak, hogy a speciális hajóorr nagyobb stabilitással hatol át a hullámokon, mint a hagyományos. "Ahelyett, hogy a hullámok tetejére emelkedne, majd hatalmas erővel visszaesne, az X-orr felszíne egyenletesebben nyeli el az erőt, így a hajó stabilabb marad kemény időjárási viszonyok között is. Ez megnöveli az utasok és a személyzet komfortérzetét is."

Forrás: HTN/Shutterstock

Habár a Greg Mortimer az első expedícióhajó, mely az X-orral épült, ezt a fajta megoldást már hatékonyan alkalmazták vontató- és egyéb nagyhajókon a közelmúltban, melyek személyzete rendkívül pozitív visszajelzést adott a fejlesztésről. Az Ulstein nevű norvég hajón például egy alkalmazott arról számolt be, hogyan könnyítette meg munkáját a lengésmentesítés: "Végre nem kell megkérnem a kapitányt, hogy csökkentse a sebbességet, mert vacsorát készítek. A csirkepörkölt az asztalon marad."

Egészségügy szempontból a tengeribetegséget az ismétlődő mozgás okozza, amely során a belső fül különböző jeleket küld az agynak a szem által látottak alapján. Az egymást zavaró üzenetek az emberben émelygést okoznak.

Miután október 31-én az argentín Ushuaiában megkeresztelik a Greg Mortimert, elindul első útjára az Antarktiszra, ahol köztudottan haragos a tenger, úgyhogy egy lágyabb siklású hajó különösen nagy ajándék lesz az ide utazóknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek