Meglehetősen szokatlan helyen bukkant fel egy hóbagoly

Egy a Harry Potter filmekből is jól ismert hóbagolyra bukkantak a Dél-Kalifornia tengerpart pálmafái között, ami igencsak szokatlan jelenségnek számít a térségben, mivel ez a faj a sarkvidéki tundrán őshonos – adta hírül a CNN. 

A kaliforniai Cypress egyik negyedében – mintegy 25 mérföldre délre Los Angeles belvárosától – lakók karácsonyi csodában részesültek, amikor december közepén először jelent meg egy hóbagoly. Az állatot december 27-e óta minden nap észlelték, sőt akadt olyan is, aki kifejezetten azért utazott ide más államból, hogy megcsodálja a hóbaglyot. 

„Elképesztő látni egy hóbagolyot Dél-Kaliforniában" – mondta Chris Spurgeon, a Pasadena Audubon Társaság tagja. "A hóbaglyok Észak-Kanadában fordulnak elő leggyakrabban" – tette hozzá Jaret Davey, a kaliforniai Huntington Beach-i Wetlands and Wildlife Care Center vadvédelmi technikusa. „Nem ritka, hogy télen Washingtonban vagy Minnesotában vagy Maine-ben tartózkodnak, de ilyen messze délen nem szoktak megfordulni." – mondta Davey.

A hóbaglyok a Nemzetközi Természetvédelmi Unió 2021-es, veszélyeztetett fajok listáján a vörös kategóriába tartoznak. Kevesebb, mint 500 000 hóbagoly él a világon, ami nem túl nagy szám - mondta Spurgeon. Hozzátette: "Sajnos sok madarat fenyeget az éghajlatváltozás. Az Északi-sarkvidék változó körülményei ugyanúgy hatással vannak rájuk, mint mindenki másra."

Senki sem tudja pontosan, miért és hogyan került a hóbagoly a természetes élőhelyétől ilyen távoli helyre, de a madárszakértőknek van néhány elmélete. „A vándorló madarak időnként rossz irányba vagy túl messzire mennek, esetleg rossz évszakban vándorolnak." Ez akkor is megtörténhet, ha egy madár túl fiatal, és korábban nem vándorolt sokszor, mondta Davey. A hóbaglyok tollain lévő barna foltok az életkor előrehaladtával általában szélesednek, így a kaliforniai bagoly foltjainak mérete arra utal, hogy valószínűleg az elmúlt néhány évben született meg – mondta Spurgeon. A szakértők szerint a hóbagoly Dél-Kaliforniában jelenleg biztonságban van, de tavasszal, ha az időjárás melegebbre fordul, az állat veszélybe kerülhet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek