Nem mindennapi látvány: birkákat fazoníroznak a Kardoskúti pusztán

A juhászok életébe lehet bepillantást nyerni április 22-én 10 és 12 óra között a Kardoskúti pusztán, amelynek része a birkanyírás is. A Sóstói-telepen tartott racka- és cigája juhok tavaszi kihajtása előtt meg is nyírják az állatokat.

Rövid bundát kapnak a barikForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp/Facebook

A program során megtekinthető, és ki is próbálható a hagyományos módon, ollóval történő birkanyírás. A részvételi díj: felnőtteknek: 1.000,- Ft/fő; diákoknak, nyugdíjasoknak 700,- Ft/fő. A cím: Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma, Kardoskút-Pusztaközpont, Tanya 251. További információkat az esemény Facebook-oldalán olvashattok.

Aki nem csak a négylábúakat szereti, hanem a madarakat is, annak azt ajánljuk,nézzen körül a kardoskúti Fehér-tó környékén is, hiszen április elején visszatértek hosszú vándorútjukról a bölömbikák. Érdemes őket megfigyelni, mert az utóbbi években a szárazság miatt rendszerint csupán három pár bölömbika költött Kardoskút térségében.

Bölömbikák búgnaka kardoskúti Fehér-tó környékénForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

A Fehér-tó keleti medrében, a Sóstó-éren és a Lófogó-éren, a náddal benőtt részeken raktak fészket. De nem csak megfigyelni, hanem meghallgatni is élmény őket: a bölömbika ködkürtre emlékeztető, mély, búgó hangját az esti órákban lehet legtöbbször hallani, ekkor a legaktívabb – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park közösségi oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek