Érdekes tengerparti madarat láttak Kardoskúton

Idén először figyeltek meg kacagócsért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai hazánkban. A két madár a Kardoskút közelében található Kis-Sóstón bukkant fel - írták a kmnp.hu oldalán.

A ritka madár először fordult meg hazánkban.

A kép illusztráció
Forrás: Ezer Ádám / kmnp.hu

A kacagócsérek jellemzően a tengerpartokon költenek. Szép számmal fészkelnek a Földközi- és a Fekete-tenger mellett, de kisebb állományuk a Balti-tenger környékén is költ. Alkalmanként a kontinens belsejében is előfordulnak fészkelések, Magyarországon az utolsó bizonyított költése 1967-ben volt a Kelemen-széken. Azóta csupán sikertelen próbálkozásai voltak a Fertő-tavon és a kardoskúti Fehér-tónál.

Tengerparti madárról lévén szó, elsősorban a vízfelületeket keresi, gyakran a szikes tavaknál áll meg. Bár a kardoskúti Fehér-tó most száraz, a tőle északra lévő Kis-Sóstón még van nedves iszapfelület. Itt bukkant fel a napokban két kacagócsér. Csupán rövid ideig tartózkodtak a területen: repülő rovarokra vadásztak, majd továbbálltak. Minden bizonnyal fiatal, még nem ivarérett, kóborló példányok lehettek, vagy olyan idősebb madarak, amelyeknek sikertelen lett a költése - olvasható a KMNPI oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek