Jégpókok bukkantak fel a kardoskúti Fehér-tavon

A havas és szeles az idő látványos jelenségeket hoztak létre a kardoskúti Fehér-tó felszínén – olvasható a Kmnp.hu oldalán. Az erős szélviharok átvájták, elhordták a havat, s ahol lerakták, ott látványos képződményeket alakítottak ki. A felszínen nagyméretű repedéseket, rianásokat, és érdekes erezeteket fotózott a park kollégája, de látott jégbefagyott madár lábnyomokat és tavi csillagokat is, amiket jégpók néven is ismernek.

A Fehér-tó, amelyen a tél érdekes nyomokat hagyFotók: ©Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

Ezek a formák elsősorban az olyan sekélyebb állóvizekben alakulnak ki, mint amilyen a kardoskúti Fehér-tó is. "Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a felszínen egy kevés hó is van. Ilyenkor a jégtakaróban függőleges pórusok képződnek, és egy-egy ilyen pórus válhat feláramlási lyukká.

A kapillárishatás miatt ezeken keresztül felfelé áramlás indul az alsóbb, melegebb vízrétegből. Ez a víz a hó pórusain beszivárogva latyakot képez, melyben sugárszerűen szétterül. Az áramlás elősegíti, hogy a „karok" kifelé terjeszkedjenek a középpontból, közben a kiáramló víz hőmérséklete csökken, a hőeloszlás pedig mérsékeli az elágazások méretét" – írták az oldalon.

Néhol fésűkagylóra, másutt szívre hasonlító formák is létrejöttek.

A másik jelenség a már említett rianás, amit a jégben lévő feszültségek okoznak. Ezek a feszültségek főként a jégtakaró hőmérséklet-változásaiból, a szélből és a hullámokból erednek.

Az újonnan kialakult jégen általában nincs sok repedés. Azonban mire a jégréteg vastagabb lesz, és átment néhány hideg-meleg cikluson, egyre több és több jelenik meg belőle. A jégtakarók geometriája, a part tulajdonságai és a hővezető képesség azok a további tényezők, amelyek szerepet játszanak a repedések formálódásában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek