Videó: Íme Pang Pha, aki megmutatja, hogyan kell meghámozni egy banánt

Egy új tanulmány a sztárja, a berlini állatkertben élő Pang Pha nevű ázsiai elefánt, aki azzal nyűgözte le gondozóját, hogy egyedül hámozza meg az uzsonnára kapott banánt – olvasható a CNN oldalán. Pang Pha még csecsemő volt, amikor 1987-ben megérkezett a berlini állatkertbe. Mint sok állatkerti elefántot, őt is banánnal etetik, melyet gondozója mindig meghámoz neki. Egészen mostanáig, mivel az elefánt nemrég rájött, hogyan kell ezt egyedül csinálni

Az állatkert felügyelői egy nap riasztották Pang Pha gondozóját, Michael Brechtet és csapatát, hogy az elefánt egyedül pucolt meg egy banánt. "Természetesen nagyon izgatottak voltunk, viszont nagyon nehezen bírtuk rávenni Pang Phát, hogy megismételje a trükkjét" – mondta Brecht. „Hetekig a legfinomabb és legsárgább banánokat hoztuk az állatkertbe, de ő ezeket mindig egyből megette" – mondta.

„Került jó néhány száz banánba, mire rájöttünk, hogy Pang Pha csak a barnás színű banánt hámozza meg, ha azonban már túl érett banánt kap, azt félredobja – tette hozzá.

Amikor Pang Pha meghámoz egy banánt, nem töri meg a szárát, és nem hámozza le egyenként az oldalát. Inkább orrmányával feltépi a héját, majd a földre dobja a banánt, hogy kiszabadítsa. A kérdés csak az, hogy Pang Pha miért csak a barnás színű banánt hámozza meg? Gondozója szerint lehet, hogy ez a trükk a banán ízével függ össze, de az biztos, hogy nem úgy tanulta meg a banánt hámozni, hogy emberről másolta volna.

Az elefántok egyik nagy kedvence a banán - A kép sak illusztrációForrás: Shutterstock/Ot.Sun

Joshua Plotnik, a New York-i Hunter College pszichológiai adjunktusa azt mondja, hogy korábban is tanúja volt annak, hogy az elefántok banánt hámoznak, és ez a viselkedés az elefánttörzsek ügyességét és az elefántok táplálékkereső viselkedésének rugalmasságát is mutatja. A kutatók azt remélik, hogy az elefántok megismerésére világító tanulmányok segíthetik a természetvédelmi erőfeszítéseket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek