Videó: Több tucat kiscsikó születését várják a Mátai Ménesben, ahol nyitott hétvége lesz

A Mátai Ménes közösségi oldalán január végefelé tudatták örömmel, hogy megszületett az első nóniusz csikó Hortobágyon, a ménesben. Az idei évben a Mátai Ménesben minden nóniusz kiscsikó neve „J" betűvel kezdődik majd, és úgy tűnik, törhetik a fejüket az ott dolgozók a J betűs neveken, mert igen szép számban fognak sorban születni a tavasz folyamán. A dehír.hu a helyszínen járt, és videót is készített az első világrajött kiscsikóról.

Elindult tehát az ellési szezon a Mátai Ménesben, ahová még félszáz kiscsikó születését várják. Idén várhatóan ötven nóniusz és öt sportló csikóval gazdagodik az állomány. A csikósok egyébként is 24 órában a lovak mellett vannak, de ilyenkor az anyakancákra még jobban vigyáznak.

Ő a zidei első csikót, akit a Nonius-52 Bingó nevű kanca hozott a világra, apja 5770 Nonius X-72 VigadóForrás: Mátai Ménes/Facebook

"Általában éjszaka szoktak megszületni a kis csikók. Erről ritkán szoktunk lemaradni. Általában szemrevételezzük és végigkísérjük, mert, ha bármilyen probléma lenne, akkor segíteni kell. Szerencsére erre ritkán szokott sor kerülni" – emelte ki ifj. Kosina Péter csikós számadó.

A Hortobágyon már több mint 170 éve foglalkoznak nóniusszal, Máta a védett lófajta tenyésztésének egyik hazai központja.

„Nyitott istállók" a Hortobágyon!

A Mátai Ménes istállói, a szatmáritelki juhhodályok és a Pusztai Állatpark állattartó hodályai kitárják kapuikat a látogatók előtt. 2023. február 25-26 között az állataikat gondozó pásztorok és állatgondozók vezetésével ismerkedhetnek meg a látogatók a téli Hortobágy legifjabb jövevényeivel, az idei csikókkal, racka bárányokkal, mangalica malacokkal és szürke borjakkal, valamint napos csibékkel, kis kacsákkal és libákkal, kecskegidákkal és szamár csacsikkal. Az esemény központi helyszíne, a túrák kiindulási és érkezési pontja a Hortobágyi Csárda, ami ekkor nyitja meg kapuit ismét vendégei előtt a 2023. évben, s csendül föl falai között a cigányzene. A jegyeket online a www.jegy.hu oldalán keresztül lehet megvásárolni, ahol az aktuális napot és az indulás időpontját is ki tudják választani – írja a hortobagyinfo.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek