50 éves lett hazánk első nemzeti parkja, a csodás Hortobágy

Első és legnagyobb nemzeti parkunk 1973-ban alakult meg a terület egyedülálló természeti, néprajzi értékeinek megőrzése és védelme céljából. A Hortobágyi Nemzeti Park eredetileg egy 52 ezer hektáros területet fedettt le, amely az elmúlt 50 évben csaknem 82 ezer hektárra bővült. Egész területe bioszféra-rezervátum, a ramsari egyezmény értelmében pedig több mint 20 ezer hektár tartozik a nemzetközileg számontartott vizes élőhelyek közé - olvasható az Agrárminisztérium (AM) háttéranyagában, a park 2023-as jubileumi éve kapcsán.

Vadludak a nemzeti parkbanForrás: MTI/Oláh Tibor

A Hortobágyon kívül a Nagykunság jelentős része, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékek, köztük a Kilenclyukú híd, a Hortobágyi Csárda és a Pásztormúzeum is az UNESCO világörökség része, immár 1999 óta.

De ez még nem minden: első nemzeti parkunk a Nemzetközi Csillagoségbolt-szövetségnek (IDA) köszönhetően Csillagoségbolt-park is, méghozzá a harmadik ilyen terület Európában. A park bekerült az UNESCO Csillagászat és Világörökség tematikus programjába is a csillagos ég ismerete és a pásztortudomány kapcsolata révén.

A Hortobágy tehát már rég nem csak az az ostorcsattogtatós turistacsalogatós Puszta, amilyennek sok éven keresztül hittük. 

A népi építészet együttese - a Hortobágy folyó partján - a téglából épült Kilenclyukú híd, a csárda és a szekérszínForrás: MTI/Oláh Tibor

A nemzeti park fennállása során a területen olyan kiemelt élőhely-helyreállítások valósultak meg, mint a Kunkápolnási-mocsár, az Egyek-Pusztakócsi-mocsarak, valamint a zámi mocsár rekonstrukciója. Ezenfelül a LIFE program keretén belül sor került különböző szikes puszták, mocsarak, valamint gyepterületek rehabilitációjára is. A madarak védelmének érdekében megtörtént a szabad vezetékek kiváltása és megszüntetése a nemzeti park területén.

1973-ban, 52 ezer hektáros területen alakulhatott meg a Hortobágyi Nemzeti ParkForrás: MTI/Oláh Tibor

A természeti és kulturális örökség megőrzése mellett a bemutatás is kiemelt cél. Hortobágy ismertségét hosszú ideig a mátai pusztakocsikázás és csikósbemutató tartotta fenn. A nagy állatlétszámú gulyákat és nyájakat legeltető pásztorok hagyományos tudása és szokásai ma is a Hortobágy legfőbb értékei közé tartoznak.

Míg a Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében őshonos magyar háziállatfajtákat, a Hortobágyi Vadaspark a pusztáról már eltűnt állatfajokat - vadlovak, őstulkok - mutatja be, addig az Öreg-tavakon a helyreállított kisvasút a páratlanul gazdag madárvilág szemléltetésében segít.

A parkot 1999-ben vették fel a világörökségi listáraForrás: MTI/Oláh Tibor

Ebben az évben a Hortobágyi Nemzeti Park sok különleges programmal igyekszik megemlékezni a fél évszázados évfordulóról, amelyről bővebb információ a nemzeti park honlapján és közösségimédia-felületein érhető el - olvasható a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek