Megnyitott az ország egyik legnagyobb játszótere

A debreceni Nagyerdőben található Sziget-kék névre keresztelt tematikus park végre megnyitott a gyerekek előtt, és augusztus 1-jén hivatalosan is átadták, mint az ország egyik legnagyobb játszóterét. Aki nem ismerné a terület történetét, itt kapott helyet 20 éve az Ötholdas Pagony játszótér, amit kibővítettek és feljavítottak a szakemberek. Így lett az Oláh Gábor utcai parkból egy Szabó Magda Sziget-kék című regénye által inspirált fantáziavilág.

A nyitás napjaForrás: Sziget-kék / Facebook / screenshot

Az egész évben ingyenesen látogatható tematikus park bővítésénél fontos szempont volt a természeti értékek fokozott megóvása, így a zöld terület növelése mellett a park több pontján találni gyógyító kert tematikájú parkrészeket (Gyógy-ösvények). Ezek lényege, hogy a növénykiültetés és különböző eszközök segítségével több érzékszervet is bekapcsolnak a parki környezet érzékelésébe. Több mint 5 ezer cserje és 3 ezer évelő növény adja a hely elvarázsolt hangulatát.

Papp László polgármester elmondása szerint egy ötszintes élménytorony is helyet kapott a parkban. Felszerelték kilátó csúszdával, a legmagasabb szintjén, a játszótoronyban pedig egy lombkoronák között futó akadálypályát alakítottak ki.

Kihagyhatatlan eleme a parknak a miniváros is, amely egy úthálózattal és különböző felületekkel átszőtt, kis gyerekházak alkotta városka – iskolával, bolttal, piaccal, bankkal, kórházzal, étteremmel és rendőrséggel – így a gyerekek játékosan ismerkedhetnek a felnőttek világával. A házak a Debrecenben is megtalálható funkciókat, és a Sziget-Kék mesekönyv helyszíneit idézik – olvasható a Visitdebrecen.com oldalán.

A játszótér része még egy 450 négyzetméteres központi épület, ahol a kávézó és büfé mellett kialakítottak egy 30-40 fő befogadására alkalmas rendezvénytermet, valamint egy baba-mama helyiséget is. Amint a fenti videón is látható, az óriáskulcs átadása után, szó szerint megrohamozták a gyerekek az új parkot. Mindenki - kicsik és nagyok is - talált itt magának elfoglaltságot. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek