Ide vidd el Anyukádat május első vasárnapján!

Most, hogy egy napra esik a majális és Anyák napja is, így a vasárnapi programok tekintetében a bőség tengerében lubickolhatunk, ráadásul számos helyszín az édesanyákra fókuszálva alakította a kínálatot. A szokásosnál jóval több és változatosabb hétvégi program közül te is biztosan megtalálod azt, ami kedvedre való, és amivel anyukádat is meglepheted. Hoztam én is pár ötletet, ami maradandó élményt nyújthat mindkettőtöknek. 

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, így tartja a mondás, és ki ne szeretné jobban őket, mint az édesanyák. Megértelek, hogy nehéz a választás, milyen virágot is adj az életedben az egyik legfontosabb személynek, így ha nem tudsz választani a sok ezer szépségből, menjetek el oda, ahol az összes egy helyen virul. A Vácrátóti Botanikus Kert az ország legnagyobb, s egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjteménye, amit jogosan nevezhetnénk az élő növények múzeumának is. Minden évszakban lebilincselő látvánnyal ajándékoz meg bennünket, 27 hektár területet felölelve.

Anyák napjára szeretettel!Forrás: Pixabay - pixel2013 / 2446 images

A kert 180 éve fenn áll, és jó ötven éve látogatható. Területe egy kicsit nagyobb negyed négyzetkilométernél, és több mint 12 ezer növényfa, és kilencven magasabb rendű állatfaj élőhelye. Az itt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, és 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj talált itt otthonra.

Túl a tulipánvirágzáson, egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató vár most benneteket, és örökre maradandó élményekkel gazdagon térhettek haza a természet szerelmeseit folyton lenyűgöző botanikus kertből. Minden évszaknak megvan a maga különlegessége, ám gondolj csak bele, így a tavasz derekán, milyen színpompás illatkavalkád fog majd várni rátok a Vácrátóti Arborétumban, amely május elsején 10 órakor nyitja meg a kapuit, idén előszőr.

TulipánvirágzásForrás: Vácrátóti Arborétum

A hétvégi dömping miatt a botanikus kert oldalán azt kérik, hogy aki teheti, hétköznapokon keresse fel a helyszínt, ám te és anyukád ez alól kivételek vagytok. Arra azonban ügyeljetek, hogy a 10 és a 12, illetve a 14 és a 16 óra közötti időszakban érkeznek a legtöbben. Még egy apró jelzés: az Üvegházak, valamint a (Berkenyeház, Túl nagy lábon élünk) kiállítások egyelőre járványügyi okokból még zárva tartanak, ám így is marad rengeteg pazar látnivaló, amivel anyukádat lenyűgözheted.

A Prunus serrulata, azaz japáncseresznye virágaForrás: Fráter Erzsébet/Vácrátóti Arborétum

Ha a séta közben megéheznétek, fatüzelésű búboskemencében sült ízletes, forró kenyérlángost, házi kenyérrel kínált kemencés grill kolbászt, valamint finom házi réteseket és süteményeket is falatozhattok egy jó kávé, tea, forralt bor kíséretében a Szittya Pita standjánál, csodaszép környezetben. Bővebben az arborétum hivatalos oldalán tájékozódhatsz a programokról és a belépőjegyekről. 

Friss kenyérlángos a kemencébőlForrás: Szittya Pita Facebook oldala

Skanzen - Anyák napja

A Duna másik partjára hívlak a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, ahol szintén remek programban lehet részetek. A Skanzen Majális kínálatában nosztalgikus és egyben izgalmas kikapcsolódást ígér a retro buszozás, amelyet most ti is kipróbálhattok. A robur a kelet-német buszgyártás gyöngyszeme, a '60-as években kezdte koptatni a magyar utakat, ilyen autóbusszal jártak egykor a Skanzen néprajzjutatói is a vidéki falvakba, és ma szintén ezzel járnak vissza azokra a településekre, ahonnan az épületek származnak. A Skanzen Majálison bárki felszállhat a Skanzen roburjára és tehet egy kört a múzeumban, hogy aztán a programok helyszínén folytathassa az időutazást. A busz menetrendszerint: 9.30, 10.30, 11.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30-kor indul május elsején a Skanzen területén. 

Robog a robur a SkanzenbenForrás: skanzen.hu

A Víg Majális keretén belül pedig mind az öt tájegységben egész napos vidám és tartalmas kikapcsolódással várják a látogatókat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén. A Felföldi Mezővárosban például 15h-tól a P'Art Mozi kihelyezett filmvetítésével kedveskednek, a Felső-Tiszavidék területén gólyalábazás, célbadobás vár, míg a Vámosoroszi szárazmalom mellett óriás buborékokat fújhatnak a látogatók. Beleleshettek egy autentikus Májusfa-állításba a novaji lakóházban, ám talán ami a legérdekesebb számotokra, az a Kisalföld területén található jánossomorjai lakóház, ahol Anyák napi ajándékkészítés vár rátok, és ahol keresztszemes hímzéssel készíthettek egyedi könyvjelzőt és ékszereket.  

A Skanzen tavasszalForrás: A Szentendrei Skanzen Facebook oldala.

És, hogy a hagyományos majális hangulat is megmaradjon, az Észak-Magyarországi Faluban körhintázhattok, és a kirakodóvásáron is kedvetekre nézelődhettek, ahonnan haza is vihettek néhány vásárfiát. A Skanzen keddtől vasárnapig: 09.00-17.00-ig látogatható. Bővebben a múzeum honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatsz.

Hazafelé mindenképpen menjetek be Szentendre lenyűgöző belvárosába, amely minden évszakban, így most is különleges élménybombaként fog hatni rátok.

Levendula fagylaltForrás: Pixabay - kekopi / 11 images

A tavaszias időre és az ünnepre való tekintettel ajánlom a Levendula Kézműves Fagylaltozót, ahol számos ínyencségből válogathattok kedvetekre.

A szentendrei lámpák új ruhájaForrás: Pixabay - irenne56 / 188 images

A színes lámpákat követve pedig megannyi étterembe, cukrászdába és kávézóba térhettek be, köztük a Kedvesbe is, ahol egy családias és elegáns milliőben hódolhattok a kulináris élvezeteknek.

Egy Kedves pillanat...Forrás: Kedves Kávézó Facebook oldala.

Magyarországon 1923-tól tartjuk hivatalosan az anyák napját, de már az ókori Görögországban is lehet találni példákat hasonló ünnepekre. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek