Bajba kerülhetnek a túl korán előbújt sündisznók

 A tavaszias időjárás hatására előmerészkedtek téli búvóhelyükről a keleti sünök a Körös-Maros Nemzeti Park tájain – olvasható a nemzeti park hivatalos oldalán.

Amin a hőmérséklet 10 fok alá süllyed, a sünök téli búvóhelyet keresnekForrás: nomad-photo.eu / Shutterstock

Azzal, hogy a sünök előbújtak, komoly veszély leselkedhet rájuk, mert ha ismét zordabbra fordul az idő, akkor a tüskés kis állatok nehezebben fognak élelmiszert találni és a visszavackolás sem megy könnyedén. A keleti sün gyakorlatilag mindenevő: megeszi a csigát, a madártojást, a lehullott gyümölcsöt, a különféle rovarokat, sáskaféléket, de képes elfogni még a kisebb gyíkokat, siklókat is, és általában éjszaka indul táplálékot vadászni. Leggyakrabban komposztkupacokban, szalma-, vagy szénakazlak tövében neveli fiait és itt alszik téli álmot is. Amint a hőmérséklet 10 fok alá süllyed, a sünök nagyon sok táplálékot gyűjtenek magukhoz és télre alkalmas búvóhelyet keresnek.

Hazánkban a sünfajok közül egyedül a keleti sün honos.

Leginkább az erdők aljnövényzetében, kisebb cserjésekben, bokrosokban húzódik meg, de a városi parkokban, házi kiskertekben is találkozhatunk vele. Nagyon gyakori, védett állat. A népnyelvben régebben sündisznónak, tüskés disznónak és sünkutyának is nevezték. 

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai zöldséggel és gyümölccsel kínálják a sünöket - illusztrációForrás: congerdesign/Pixabay

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai tavaly ősszel négy sünládát helyeztek ki, abban bízva, hogy a sünök télire bevackolnak. A ládákba beköltözött sünök egészen eddig békésen aludták téli álmukat, de a szokatlanul melegre fordult időjárás váratlanul előcsalogatta őket, ezért a látogatóközpont munkatársai rendszeresen tesznek ki nekik különféle gyümölcsöket, zöldségeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek