Ilyet még nem láttál! A csimpánzok rovarral gyógyítják egymást

 A csimpánzok feltaláltak egy kreatív módszert a sebek gyógyítására – olvasható a TheGuardian.com oldalán. A tudósok a nyugat-afrikai Gabonban vették észre, hogy a majmok saját és társaik sebeinek kezelésére rovarokat használnak. Miután elkapják azokat, közvetlenül a nyílt sebre kenik őket. 

Suzee, egy nőstény csimpánz gyógyítja fia sebeitForrás: AFP/Tobias Deschner

A Current Biology című folyóiratban hétfőn megjelent kutatás hozzájárul a csimpánzok – és általában az állatok – azon képességéről folyó tudományos vitához, hogy önzetlenül segítenek másokon. A projekt még 2019-ben kezdődött, amikor egy felnőtt, Suzee nevű nőstény csimpánzt figyeltek meg, amint egy sebet vizsgált meg kamasz fia lábán. Suzee ekkor hirtelen elkapott egy rovart a levegőben, a szájába vette, összenyomta, majd a fia sebére kente.

A jelenetet a Gabonban fekvő Loango Nemzeti Parkban látták, ahol a kutatók egy 45 tagból álló csoportot vizsgáltak. A következő 15 hónap során a tudósok legalább 19 alkalommal látták, hogy a majmok ugyanezt a kezelést alkalmazták magukon és társaikon. A több centiméter széles sebek egyébként az egyazon vagy egy másik csoport tagjai közötti konfliktusokból származhatnak.

A csimpánzok nemcsak magukat, de egymást is gyógyítjákForrás: Jeremy Weate/commons.wikimedia.org

Bár a kutatók nem tudták megállapítani, hogy pontosan milyen rovar is volt a szóbanforgó, minden bizonnyal gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, amelyek nyugtató hatásúak. Emellett nem elhanyagolható, hogy szemmel láthatóan a csimpánzok is örültek annak, hogy társaik ápolják a sebeiket. Más állatoknál is megfigyelték már az öngyógyítást, de csak a csimpánzoknál tapasztalták, hogy egymást is ápolják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek