Először figyelték meg, ahogy csimpánzok halálos támadást intéznek gorillák ellen

A csimpánzok és a gorillák eddig többnyire békésen éltek együtt a gaboni Loango Nemzeti Parkban, az utóbbi időben azonban erőszakos eseményeket is dokumentáltak az Osnabrucki Egyetem és a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói, melyeknek okait egyelőre nem tudják - derül ki a news.sky.com cikkéből.

Gorilla a Loango Nemzeti Parkban - illusztrációForrás: Biosphoto via AFP/Stéphan Bonneau

A tudósok mintegy 45 csimpánz viselkedését tanulmányozzák, a csoport összetételének, társadalmi kapcsolatainak, szomszédos csoportokkal való interakcióiknak, vadászmagatartásuk, eszközhasználatuk és kommunikációjuk tükrében.

"Rendszeresen láttuk, hogy a két faj békésen gyűjtöget együtt a fákon, kongói kollégáink még játékos interakcióknak is tanúi voltak a két nagy majomfaj között" - mondta Simone Pika az Osnabrucki Egyetem professzora. Mint a tanulmány első szerzője, Lara Southern felidézte, az első támadásra 2019-ben került sor: "Először a csimpánzok kurjantásaira lettünk figyelmesek, akkor még azt gondoltuk, hogy két csimpánzcsapat találkozott össze, de aztán meghallottuk a melldöngölést, mely a gorillákra jellemző. Kiderült, hogy a csimpánzok egy öt tagból álló gorillacsoporttal állnak szemben.

Az első körben, mely 52 és 79 percig tartott, 27 csimpánz állt össze, és megtámadta az öt gorillát, majd egy második csata alkalmával egy hét tagot számláló gorillacsoportot vett célba. Az első esemény azután következett be, hogy egy területtartó őrjárat során a gorillahímek mélyen behatoltak a szomszédos csimpánzterületre. A második esemény egy határőrző megmozdulás kezdetén történt.

Mindkét támadás során egy-egy gorillakölyök vesztette életét. A két csoport két ezüstös hátú hímjének és felnőtt nőstényeinek sikerült megvédeniük magukat és utódaikat, és elmenekültek, de két gorillakölyök elszakadt az anyjától, őket megölték a csimpánzok, a másodikat egy nőstény csimpánz meg is ette. Mindkét ütközetben a fő agresszorok hím csimpánzok voltak. A kutatók szerint az erőszakot az élelemért folytatott harc okozhatta, de mint hozzátették, még további kutatásokra van szükség, hogy kiderüljenek a részletek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek