Sasszinkronra készülhetünk a hétvégén

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 19. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a Magyarországon telelő ragadozómadarak éves számlálását. Az eseményt január 14-től január 16-ig tartják.

Parlagi sas (Aquila heliaca), németül KaiseradlerForrás: AngMoKio / Wikipedia.org / CC BY-SA 2.5

Ez idő alatt a sasok - rétisasok, parlagi sasok, szirti sasok és fekete sasok - mellett valamennyi nappali ragadozómadárfaj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkronfelmérését, ezt jelenti a címben is olvasható sasszinkron.

Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak. Így idén már ötödik alkalommal ellenőrzik a legjelentősebb sastelelőhelyeket az egész Kárpát-medencében - olvasható az MME oldalán és programajánlójában.

Miután összesítették a megfigyelési eredményeket, elkészítik a sasleltárt, amit várhatóan február elején hoznak majd nyilvánosságra. A közlemény szerint az országos sasszinkronokhoz kapcsolódva az MME a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen rendezi meg a 7. Sasnapot a jászberényi Sasközpontban január 15-én, ahol vezetett túrával várják az érdeklődőket. 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek