Eltévedt egy ritka pingvin, Új-Zélandon találtak rá

Új-Zélandon, otthonától 3000 kilométerre találtak rá egy Adélie-pingvinre, amit egy helyi lakos először plüssjátéknak nézett, miközben a Christchurch közelében lévő Birdings Flat tengerpartján sétálgatott a feleségével. "Hirtelen megmozdította a fejét, ekkor jöttünk rá, hogy nem játékot, hanem élő állatot látunk" - mesélte a BBC-nek. "Egy órán át nem mozdult... kimerültnek tűnt" - tette hozzá.

Adelie pingvin - A kép csak illusztrációForrás: Anadolu Agency / AFP / 2019 - Ozge Elif Kizil

Singh pingvinmentőket hívott, mert aggasztotta, hogy a madár nem indult el a víz felé, így könnyen a parti ragadozók prédájává válhatott volna. A környékbeliek által Pingunak keresztelt madár végül Thomas Stracke-hez jutott, aki tíz éve foglalkozik pingvinrehabilitációval. A szakértő megdöbbent, amikor megállapította, hogy a pingvin a kizárólag az Antartkiszi-félszigeten élő Adélie faj képviselője.

A vérvizsgálat után kiderült, hogy Pingu alultáplált és vízhiányos, ezért infúzióval táplálni kezdték. Később egy kutyáktól védett partszakaszon engedték szabadon. Eddig kétszer, 1993-ban és 1962-ben találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon. Szakértők szerint aggodalomra adna okot, ha gyakrabban fordulnának elő.

"Azt jelentené, hogy valami megváltozott az óceánban, és meg kell fejtenünk, mi az. Ha többet kutatjuk a pingvinek mozgását, viselkedését, populációik alakulását, az a tengeri ökoszisztémákról is sokmindent elmond," - fejtette ki az Otago Egyetem egyik zoológusa a cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek