Látták már a 150 kilós Eugént?

Ha még nem, feltétlenül meg kell nézni a Fővárosi Állatkert új lakóját. A négy méter hosszú, 150 kilós mississippi alligátor októberben teherautón érkezett Bécsből. S most, hogy megszokta új helyét, már a látogatóknak is bemutatkozott.

A fővárosi állatkertben eddig hiányzott a nagy, páncélos hüllők bemutatása, ezért a szakemberek elkezdtek azon dolgozni, hogy melyik megbízható állatkertből tudnának ilyen állatot szerezni. Kvázi szerencsére úgy alakult, hogy a Berlini Állakert (Zoologischer Garten Berlin) épp mostanában határozta el, hogy felszámolja a hüllőházát (egy másik projektnek kell a hely - a szerk.), ezért kaphatta meg Eugént a Fővárosi Állatkert.

 A szállítás előtt Berlinben a hüllő gondozója Grit Vogt három hétig tréningezte az állatot, hogy hívására – no meg egy kis jutalomfalat ellenében – bemásszon a szállítóládába. A mutatvány sikerült, nem volt szükség bódításra vagy más állatorvosi beavatkozásra.

Az állatkert által készített videóban a gondozónő elmondta, hogy Eugén különösen kedves a szívének, de nyugodt, mert látja, hogy remek helye lesz, sőt kap majd egy külső kifutót is. Ez Berlinben nagyon hiányzott neki. Így aztán ha jóra fordul az idő, kedvére sütkérezhet majd a napon.

A 46 éves állatot berlini gondozója 36 éve gondozza, látta gyarapodni, felnőni.

Grit Vogt az is elmondta, hogy Eugen egy nagyon nyugodt, jó természetű aligátor. Egyelőre ugyan csak németül ért, de bizonyára hamar hozzászokik a magyar beszédhez is. Eugént megérkezése után daruval kellett leemelni a hatalmas, tömör fából készült, megerősített ládában, melyet rögtön egy speciális mérlegre helyeztek. Majd miután a hüllő kimászott belőle, újra lemértek. Így derült ki, hogy a kicsit több mint 4 méter hosszú Eugén százötven kilós.

A szakemberek szerint ez az a testtartás, amikor ugrásra készen állForrás: Nagy Bogi

A Nagy tó partján lévő Krokodilház új lakója az érkezése óta eltelt három hét során már megismerkedett új otthonával és gondozóival, így a Krokodilházat a nagyközönség előtt is megnyitották, legelőször az állatkerti halloween ideje alatt.

Eugen, a Fővárosi Állat és Növénykert aligátoraFotó: Polyák Attila - Travelo

A mississippi aligátorról,vagy más néven csukaorrú aligátorról érdemes tudni, hogy széles körben elterjedt az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén, a meleg, vizenyős területeken és mocsarakban, különösen a floridai Everglades Nemzeti Parkban, Georgiában és Alabamában. Manapság már nem veszélyeztetett faj. Sőt farmokon tenyésztik a bőréért, és néha a húsáért is.

Eugén felülrőlForrás: Nagy Bogi

A hím állat, épp mint Eugén általában hosszabb négy méternél. Színe a sötétszürkétől a majdnem feketéig változhat. Az állat pofája széles, izmos farkával hajtja magát a vízben, lábával inkább evez. A mississippi aligátor többnyire magányos. Ezért Eugén nem siratja különösebben a Berlini állatkert lány aligátorát, akivel együtt éltek, de aki szállítás előtt elpusztult.

A fiatal példányok rovarokat, rövidfarkú rákokat, ebihalakat és békákat esznek, a kifejlett példányok tápláléka pedig halak és kis emlősök. A párzási időszakuk áprilistól májusig tart. Ebben az időben a hímek morognak és hátuk rezgésével szöktetik a vizet. A nőstény 25-60 tojást rak, egy föld és rothadt növényekből álló, egy méter magas fészekbe. A tojásokból, a kicsi aligátorok 2-3 hónap múlva kelnek ki. 

Eugén új otthonábanFotó: Polyák Attila - Travelo

Ekkor a kicsik elkezdenek csipogni, hogy az anyjuk segítsen nekik kijönni a fészekből. A tojások száma a nőstény korától függ. Sajnos a Berlini állatkert nőstény aligátora éppen egy tojás elakadása miatt pusztult el. Így Budapesten Eugén egyelőre egyedül birtokolja tágas kifutóját, és nagyon méltóságteljesen mutat a fotókon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek