Ez az egy nap szól róluk, szeretni viszont egy életen át kell őket

Október 4-e az Állatok Világnapja, melyet először 1931-ben, Firenzében tartottak meg. A dátumot Assisi Szent Ferenc emléknapjához igazodva választották, és a világnap a többi, hasonló jeles dátumhoz hasonlóan abból a meggondolásból született, hogy ha ugyanazon a napon az egész világon az emberek egy témára összpontosítanak, az üzenet jobban célba érhet.

Menhelyi állatokat válasszunk társul!

Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, írja a WWF. Ezért ha úgy döntünk, kutyára vagy macskára vágyunk, inkább menjünk el a legközelebbi menhelyre, és fogadjunk örökbe egyet, minthogy tenyésztőtől vásároljunk.

Minden háziállatnak szüksége van a gondoskodásra és a szeretetre, de a menhelyi állatok fokozottan éheznek erre - illusztrációForrás: Free-Photos/Pixabay

A menhelyeken sok ezer állat közül lehet választani. Azon kívül, hogy ezek az állatok ivartalanítva, chipelve, tisztán és egészségesen kerülnek hozzánk, jó érzéssel tölthet el, hogy megmentettünk egy életet.

Épül a Felelős Állattartás Háza

A kóbor állatok problémájára hosszú távon csak az állatokkal kapcsolatos paradigmaváltás, illetve ennek nyomán a felelős állattartás általánossá válása kínálhat megoldást. Jó hír, hogy Budapesten  a Rex Állatszigeten fogják megépíteni a Felelős Állattartás Háza, amely ebben a szemléletváltásban kíván úttörő szerepet vállalni. A leendő múzeum és oktatási központ célja az lesz, hogy elősegítse a felelős állattartási kultúra meghonosításához szükséges szemléletváltást. A tervek szerint a Rex Alapítvány 30 éves jubileumán, jövőre megnyíló interaktív múzeum nem csak a házi kedvencekre, hanem az állatvilág többi képviselőire és az értük vállalt felelősség fontosságára is felhívja majd a figyelmet - tudtuk meg a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményükből.

Fogadjunk örökbe vadállatot - persze csak jelképesen

Háziállataink jólétéről mi magunk tudunk gondoskodni, azonban a vadon élő veszélyeztetett fajok megóvásából is kivehetjük a részünket. A WWF fajvédelmi tevékenységét támogathatjuk azzal, ha jelképesen örökbefogadunk egy vadlovat, tigrist vagy akár egy jegesmedvét.

Mindegy, milyen állatot fogadunk örökbe, a segítség elkél - illusztrációForrás: Free-Photos/Pixabay

Adományunkkal abban segítünk, hogy ezek az állatok továbbra is zavartalanul élhessenek a természetes környezetükben. Az örökbefogadásról részletesebben ide kattintva olvashatunk. Az állatkertekben, vadasparkokban élő állatok szintén számítanak a segítségre, így a legtöbb intézmény örömmel fogad adományokat illetve bonyolít jelképes örökbefogadásokat, de már a jegyvásárlással is sokat segíthetünk.

Hazai programok a világnap alkalmából

Hazánk egyik legrégebben működő állatvédő szervezete, a Rex Kutyaotthon Alapítvány október 2-án, szombaton 10 órától két színpadot tölt meg programokkal. Az egésznapos, ingyenes családi fesztiválon bábszínházzal, állatbemutatókkal, humoros ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív gyermekprogramokkal, uszadékfa-kiállítással és rendőrségi kutyás show-val szórakoztatják az érdeklődőket. Nem utolsó sorban pedig gazdira kiéhezett kutyusok várják a látogatókat. További információkat ide kattintva találhatnak.

A budapesti Tropicarium október 4-én látványetetésekkel és előadással várja látogatóit. Megnézhetik, hogy etetik a rájákat, a majmokat, az orrszarvú leguánokat, piránjákat, kígyókat, de részt vehetnek aligátor-tréningen is. A program árát a belépőjegy tartalmazza, további információkért ide kattinthatnak

A vízi állatok különlegesek, fenségesek, érdekesek, néha pedig még viccesek isForrás: Tropicarium Budapest/Facebook

A veresegyházi Medveotthonban október 3-án lesz kutyás agility bemutató, a gyerekek megnézhetik Az állatok nyelvén tudó juhász című mesejátékot a Mesekocsi színház előadásában, és különböző előadásokon is részt vehetnek, valamint mackóhajtogatással és pecsétkereső játékkal színesítik még a kicsik programját. További információkat ide kattintva kaphatnak. 

A Szegedi Vadasparkban az Állatok Világnapjához kötődő Örökbefogadók napja az egyik kiemelt esemény, ekkor, a hagyományok szerint több állomásos játékra várják a családokat, az örökbefogadókat pedig egy állatkerti szülői értekezletre hívják, ami idén október 3-án, vasárnap lesz.

A macskamedve sokak kedvence a szegedi VadasparkbanForrás: Szegedi Vadaspark

Szó lesz az állatvédelemről, lesz bátorságpróba a tapogatóládákban, és közelebbről is megismerkedhetnek Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesével, a rákosi viperával. A gyerekeket a kézműves asztalnál játékos feladatokkal és izgalmas ügyességi pályával várják. További információkat ide kattintva kaphatnak.

 A kápolnapusztai Bivalyrezervátumban él hazánk legnagyobb, látogatható bivalycsordája. Az állatokat itt távcsővel figyelhetik meg, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják. A Bivalyrezervátumba a felnőttek a jeles nap alkalmából október 3-án kedvezményesen léphetnek be. A helyszínen tanösvény, állatsimogató, játszótér, kilátó, kiállítás, lovaskocsizási lehetőség nyújt különleges szabadtéri élményeket az egész családnak. További információkat ide kattintva találnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek