Fővárosi csatornából mentett hódokat az állatkert

Szerdán két hódot mentettek ki Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a budapesti Állatkert szakemberei egy záporkiömlő csatornából. Az állatokat a Ferencvárosi Szivattyútelep kőbányai záporkiömlő csatornájának vizsgálata során találták, s azt is megfigyelték, hogy az egyik állat valószínűleg sérült vagy beteg lehet. Az FCSM munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot az illetékes hatósággal, vagyis a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint Állatkertünkkel. Az összehangolt csapatmunkának köszönhetően néhány órán belül mindkét hódot sikerült befogni.

A szakemberek egy-egy – fúvócsővel célba juttatott – altatólövedékkel rövid időre elkábították az állatokat, hogy háló segítségével biztonságosan a felszínre húzhassák őket a mintegy négy méter mélyen található csatornából. A két hód közül az egyik teljesen egészségesnek bizonyult, így ezt az állatot a DINPI munkatársai azóta már vissza is engedték a természetbe egy erre alkalmas helyszínen. A másik állaton viszont több sérülést találtak, így őt az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére szállították be, és megműtötték.

Az állaton testszerte, de különösen a nyak és a fej tájékán több harapott sérülés is volt, amelyeket valószínűleg egy másik, rivális hód okozhatott. Az állatorvosi csapat ellátta, összevarrta a sebeket, illetve az állat infúziót, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is kapott. A sérült hód az elkövetkező hetekben az Állatkertben lábadozik majd, s ha felgyógyult, illetve újra megerősödött, a tervek szerint ő is visszakerülhet természetes élőhelyére.

A vadállatmentés az Állatkert szerteágazó természetvédelmi tevékenységének fontos területe. Magyaroroszágon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek mentéséről van szó, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. A sérült, beteg állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik. A cél minden esetben az, hogy a sikeresen rehabilitált állatokat végül visszajuttathassák természetes élőhelyükre. Évente mintegy kétezer állat kap második esélyt a mentőmunkának köszönhetően. A fő profil elsősorban a madarak mentése, de védenceik között emlősök, sőt időnként hüllők és kétéltűek is szoktak lenni.

Segítségre szoruló hódokkal sem most először akad dolguk. Emlékezetes volt például 2013-ban Hortenzia, illetve Pocak, az elárvult hódgyerek, vagy 2015-ben Franci, a városba tévedt hód esete, de 2018-ban is sikeres hódmentésről számolhattak be. Sőt, már csatornából is mentettek hódot korábban, ugyancsak az FCSM és a DINPI szakembereivel közösen - számol be az akcióról a zoobudapest.com.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek