Megérdemelt nyugdíjas éveit kezdheti meg a híres magyar keresőkutya

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a világon harmadikként 2013-ban létrehozott egy méreg- és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is komoly részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco – az egység alappillére – a mérgeket is profin kiszagolta, és hét eredményes év után most nyugdíjba vonul.

A hazai kutyás egység gondolata már 2010-ben megfogalmazódott az MME szakembereiben, de a kezdet nem volt egyszerű. Ilyen egység ugyanis akkor még csak Spanyol- és Olaszországban volt. A hároméves elkészítő munka után a képzés végül 2013-ban kezdődhetett el az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában. A kutyavezetői feladatokra az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki.

Gábor és Falco a kutyus 9. születésnapját ünnepli, ebben a korban már ideje is nyugdíjba vonulniaForrás: Marton Horvath/PannonEagle LIFE/Facebook

Ő és Falco egy négyhónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt, Falcónak azonban elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia. A Deák Gábor vezette egység az elmúlt években sikereket ért el a mérgezéses bűnesetek felderítésében.

Több mint ezer terepi keresésben vettek részt, és 585 bizonyítékot találtak, ezzel elismerést vívtak ki a világban.

Falco az évek során alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett. Kutattak molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat. Az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás, itthon és külföldön egyaránt, mind hozzá kötődik – írja a heol.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek