Pingvinséta, ködszínház és gyönyörű ménes várja a Debrecenbe látogatókat

Májustól újraindult az élet Debrecenben. Egymás után nyitnak a kulturális és szabadidős intézmények, látványosságok. Most elsősorban néhány különleges családi programot mutatunk be a VisitDebrecen sajtóközleményéből válogatva.

Újra látogatható a Mátai Ménes

Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, a hortobágyi Mátai Ménes istállója ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és újraindult a ménes népszerű turistaprogramja, a pusztai fogatozás is.

Forrás: Mátai Ménes/Facebook

Közelről csodálhatják a ménes gyönyörű lovait és megismerhetik a hortobágyi pásztorvilágot. A felejthetetlen pusztai fogatozáson lovaskocsin utazva járhatják be a nemzeti park védett területeit és kerülhetnek közel a legelő csordákhoz (racka juhok, vízibivaly, szürkemarha), miközben testközelből figyelhetik meg a hortobágyi csikósok lenyűgöző lovas trükkjeit. A pusztai fogatok minden nap 10, 12, 14 és 16 órakor indulnak a Mátai Ménes fogadóközpontjától, természetesen a járványügyi előírások szigorú betartásával. További információkat ide kattintva találnak.

Indul az új szezon a Ködszínházban

Magyarország egyik legkülönlegesebb, multimédiás szökőkútja, a Ködszínház a sikeres főpróba után május 6-án nyitja az idei szezont. A filmek vetítése ezúttal is este 8, 9, 10 és 11 órakor kezdődik.

Forrás: visitdebrecen.com

A Debrecen imázsfilmeket és a különleges lézeranimációkat fevonultató műsor ingyenesen megtekinthető a II. János Pál Pápa téren. További infomációkat ide kattintva találnak. 

Képzelt lények és egyéb állatfajták lepik el a várost 

A Kölcsey Központ – féléves bezártságot és több sikeres kirakatkiállítást követően – egy rendkívül látványos tárlattal várja újra a látogatóit. A tudományos alapossággal készített lapokon varázslatos élőlények, fantázia szülte organizmusok népesítik be a falakat és a teret.

A kiállítás nagy részét M. Nagy Szilvia grafikái és plasztikái teszik ki. A több mint kétszáz egyedi rajz döntő részét Borges: Képzelt lényekkönyve című művéhez készített rajzok adják. Az ismert és kevésbé ismert démonok, szirének, kimérák sorát a „Vizi állatok" és „Az ég madarai" sorozat lapjai egészítik ki, de további különös lényekkel, papír- és viasz-szobrokkal is találkozhatnak. 

A tárlat május 13. és június 6. között naponta 10-től 18 óráig ingyenesen látható a Kölcsey Központ (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) kiállítótermében. További infomációkat ide kattintva találnak.

Nagyerdőn egy pingvinbébivel is sétálhatnak 

Újabb fiókával gyarapodott a Debreceni Állatkert immár 24 tagú pápaszemes pingvinkolóniája. A Manfréd névre keresztelt apróság egyelőre a pingvinóvodában nevelkedik, és várhatóan ősz végén csatlakozhat a kolónia többi tagjához. Másfél éves koráig még jól megkülönböztethető lesz felnőtt társaitól, mivel csak ekkorra vált majd át teljesen a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára.

Forrás: zoodebrecen.hu

2008 óta adnak itt otthont a pápaszemes pingvineknek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében, ez idő alatt pedig igazi közönségkedvenccé nőtte ki magát nemcsak a faj látványetetése, hanem a pingvinovi növendékeinek rendszeres egészségügyi sétája is – amelyre hazánkban egyedülálló módon a vendégek is elkísérhetik őket minden nap 13:45-től. További információkat ide kattintva találnak.

Tematikus parkká alakul Debrecenben a nagyerdei Pagony játszótér

Egész évben ingyenesen látogatható tematikus parkká alakítják át a több mint 20 éves Ötholdas Pagony játszóteret a Nagyerdőn. Szabó Magda Sziget-kék című regénye inspirálta fantázia világába kalauzolják el a gyerekeket és a családokat. A park több pontján létrehoznak gyógyító kert tematikájú parkrészeket (Gyógy-ösvények).

A park legújabb látványos eleme a miniváros, amely egy úthálózattal és különböző felületekkel átszőtt, kis gyerekházak alkotta városka – iskolával, bolttal, piaccal, bankkal, kórházzal, étteremmel és rendőrséggel –, így a gyerekek játékosan ismerkedhetnek a felnőttek világával. A házak a Debrecenben is megtalálható funkciókat, és a Sziget-Kék mesekönyv helyszíneit idézik meg. 

Így fog kinézni a tematikus park egyik része a tervrajz szerintForrás: visitdebrecen.com

A négyévszakos játszótéren épülő 450 négyzetméteres központi épületben a kávézó és büfé mellett egy 30-40 fő befogadására alkalmas rendezvénytermet valamint egy baba-mama helyiséget alakítanak ki.

Az épület hátsó részében kap helyet az úgynevezett élménytorony, egy ötszintes, a gyerekek szórakoztatására létesített kilátó, illetve játszótorony.  

Az új park területe az Ötholdas Pagony területéhez képest a duplájára nő. A meglévő játékok mellett további 35 új játszóelemmel bővül a minden oldalról akadálymentesen megközelíthető játszótér. A korábbi kresz-park területéhez képest jelentősen nagyobb, új parkrészt alakítanak ki, amely kismotoros körből és felfestett kisvasúti pálya részekből áll. Izgalmas élményeket ígér az új versenypálya is, melyhez box utca és parkolóház kapcsolódik majd. További információkat ide kattintva találnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek