Először kapták lencsevégre a világ legrejtőzködőbb állatát

Amikor a kutatók több tucat kameracsapda 9007 napnyi felvételét nézték át a nyugat-afrikai togói Fazao-Malfakassa Nemzeti Park 80 helyszínéről, olyan állatot fedeztek fel a felvételeken, amelyet nem is kerestek: egy kistermetű afrikai antilopot, amely a világ egyik legrejtőzködőbb emlősének számít. A Walter-bóbitásantilop (Philantomba walteri) Togo járhatatlan esőerdőinek lakója, az Oxfordi Egyetem Vadon élővilág-védelmi Kutatóegységének (WildCRU) kutatói pedig az első képeket készítették róla a vadonban – írja a treehugger.com. Íme, az egyik!

Rögtön két különleges apró antilopot is megörökített a kameracsapdaForrás: Assou et al., 2021/twitter.com

"Ez egy kicsi, rejtőzködő faj, amely kétségtelenül a ragadozók elől bújkálva tölti az életét a világ egy távoli és nagyrészt felderítetlen részén" – mondta David Macdonald, a WildCRU igazgatója. Az állatot hivatalosan 2010-ben írták le először, és Walter N. Verheyen kutatóról nevezték el, aki fontos munkát végzett az afrikai emlősökkel kapcsolatban. Az antilopra először egy piacon figyeltek fel, ahol a vadon élő állatokat élelmiszerként értékesítették. Mivel ilyen élő állatokat nem vettek nyilvántartásba, a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN) Vörös listáján „adathiányosként" szerepel. Feltételezik, hogy élőhelye a Dahomey Gap térségében található, amely a nyugat-afrikai Guinea szavannás területe.

Olyan időkben, amikor a biodiverzitás rohamosan csökken, izgalmas felfedezni egy olyan faj jelenlétét, amelyet szinte soha nem láttak, és amelynek elterjedése és tartózkodási helye nagyrészt ismeretlen volt"– mondja Macdonald. "Arra törekszünk, hogy dokumentáljuk a ritka fajok elterjedését az egész világon, és nem is sejtettük, hogy szinte belebotlunk ebbe az ismeretlen kis antilopba, igazi meglepetés volt" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek