Egy 12 éves fiúcska 69 millió éves dinoszauruszcsontokat talált

Egy 12 éves fiú élete felfedezését tette, amikor egy 69 millió éves dinoszaurusz-csontvázat talált. Az amatőr paleontológus még júliusban kirándult az édesapjával Alberta egy kövületekben gazdag részén, Kanadában, amikor meglátta, hogy egy sziklából kiemelkednek a csontok - a lelet ásatása csütörtökön fejeződött be. A fiú, Nathan Hrushkin azt mondja, hogy amikor először észrevette a csontokat, szó szerint elnémult. "Még csak nem is izgultam, pedig tudom, hogy izgatottnak kellett volna lennem" – nyilatkozta.

A boldog felfedező, Nathan, az édesapjávalForrás: Nature Conservancy of Canada /Facebook

„Szinte sokkolt, hogy valóban találtam egy dinoszauruszt" – mesélte. Nathan, aki hatéves kora óta érdeklődik a dinók iránt, édesapjával gyakran kirándulni indul a kanadai Albertan Badlands természetvédelmi területén. Egy évvel ezelőtt már találtak apró kövületdarabokat, melyekről az apa már akkor sejtette, hogy a fentebbi szikláról eshettek le, így ezen a nyáron Nathan úgy döntött, hogy utánajár a kérdésnek. Az elhatározást siker követte, és rábukkant a domb oldalából kiálló, megkövesedett csontokra – írja a BBC.

"Szó szerint kőből készült csontoknak tűntek, mással össze sem téveszthetőek" – mondta az édesapa, Dion Hrushkin. Mivel Nathan tisztában van vele, hogy a kövületeket törvény védi, hazaérve felkeresték az albertai, őskori tematikájú Royal Tyrrell Múzeum weboldalát. A múzeum azt kérte tőlük, hogy küldjenek fényképeket a felfedezésről és annak GPS koordinátáiról, amit ők meg is tettek.

A nagyjából 69 millió éves leletForrás: Nature Conservancy of Canada/Facebook

A Badlands területéről már több lelet is előkerült, például a múzeum névadója, Joseph Tyrell is fedezett fel ott dinoszaurusz-maradványokat az 1800-as évek végén, de a régiónak az a része, ahol Nathan és édesapja sétáltak, nem volt ismert a fosszilis felfedezésekről. A múzeum ezért szakértői csoportot küldött oda, akik megkezdték az ásatást.

Eddig 30-50 csontot találtak a kanyon falában, amelyek mindegyike egy fiatal, három-négy évesnek becsült Hadrosaurushoz tartozik.

Mint a múzeum elmondta, ez a dinoszaurusz jelentős lelet, mert a kövület körülbelül 69 millió éves, és az erről az időszakról származó adatok ritkák. "Ez a fiatal Hadrosaurus nagyon fontos felfedezés, mert olyan időszakból származik, amelyről nagyon keveset tudunk. Nathan és Dion lelete segít abban, hogy kitöltsük ezt a nagy űrt a dinoszaurusz evolúciójával kapcsolatos ismereteinkben" – nyilatkozta a múzeum paleontológiai kurátora, François Therrien. "Nagyon jó lesz látni, hogy több hónapos munka után végre valamit kivesznek a földből" – tette hozzá Nathan.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek