Ez alkalommal utasokat is szállít a vonat olyan tájakra, ahová máskor nem

Szeptember 19-én rendezik meg a Bakonyvasút ünnepnapját. Ezen a napon rég nem látott különvonattal utazhatnak a kirándulók és vasútbarátok Zircről Dudarbányára, dudari megállással az oda- és visszaúton. A tervek szerint a vonat Zircről 11:35-kor, a Veszprém felől érkező személyvonatot megvárva indul.

Pillanatkép egy korábbi Bakonyvasút napi rendezvénybőlForrás: bakonyvasut.hu

A mintegy 10 km hosszú Zirc-Dudarbánya vasútvonal 1947-ben szénszállításra épült, és a síneket manapság is csak a Dudaron fával megrakott néhány tehervonat koptatja, utasokat nem szállítanak itt. Az engedélyezett pályasebesség jelenleg 20 km/óra, így a vonat mintegy 30 perc alatt éri el a célállomást, ahonnan a mozdony körüljárását követően újra 30 perc lesz a Zircig vezető út.

Dudarról számos nevezetes kirándulóhely közelíthető meg, melyekhez manapság csak busszal vagy gépkocsival lehet eljutni, ilyen többek között az Ördög-árok, a Kő-árok vagy a bakonynánai Római-fürdő.

Dudarról a Kő-árok érintésével Csesznek várához, majd onnan a Zörög-tetőn át Vinyére, vagy a híres Cuha-völgyön keresztül Porva-Csesznekre is eljuthatnak. A célpont tehát a Bakonyvasút gerincvonala. Az egyes útvonalakon túravezetők segítik azokat, akik először járnak ott, vagy nem gyakorlott túrázók. Íme, a dudari megállóhelyről induló vezetett túraútvonalakat.

1. Dudar - Kő-hegy - Kő-árok - Csesznek - Kőmosó-szurdok(barlangok) - Lovász-kúti vadászház - Zörög-tető - Vinye. Táv: Kb. 17 km.
2. Dudar - Kő-hegy - Gézaháza - Gesztenyés - Harmadik-árok - Cuha-völgy - Porva-Csesznek. Táv: Kb. 13 km.

A vezetett túrák a volt megállóhelyről indulnak, a Porva-Csesznek vasúti megállóhelyig túrázókat vagy vonattal oda érkezőket vasúttörténeti kiállítás és a büfé egész napos nyitvatartással várja. Akik többet szeretnének vonatozni, azok térjenek vissza Zircre, ahonnan a vonat 13:20-kor immár menetrend szerinti vonatként továbbindul Bakonyszentlászlóra, és közvetlenül érhetik el a Cuha-völgyi állomásokat - erre a szakaszra ismét MÁV-Startos menetjegyet kell váltani.

Bakonynána, Római fürdőForrás: Bebu65/Wikipedia

A különvonat érdekes lehet a vasútbarátoknak is, hiszen utoljára 11 évvel ezelőtt, 2009. tavaszán közlekedett a Zirc-Dudarbánya vasútvonalon személyvonat. Akkor egy Bz motorvonattal utazhattak, most a három Bhv kocsiból álló szerelvényt M41-es dízelmozdony fogja vontatni, ami az elmúlt évek vasútbarát különjárataihoz képest is különlegesség.

A különvonat díja Dudar volt megállóhelyig utazóknak 1000.-Ft/fő (A), a vezetett túrákhoz csatlakozni kívánóknak 1.500.-Ft/fő (B), az oda-vissza utazóknak 1.500.-Ft/fő (C), a csak Dudar-Zirc viszonylatban utazóknak pedig 1.000.-Ft/fő (D). A 6 éven aluli gyermekek, ha külön ülőhelyet nem foglalnak el, ingyenesen utazhatnak. A vonaton az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

A vonatokon csak azok utazhatnak, akik arcukat maszkkal, sállal, vagy kendővel takarják el. További információkat a Bakonyvasút Szövetség weboldalán olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek