Korlátozásokkal készülnek az új tanévre szerte Európában

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt korlátozásokkal készülnek a napokon belül kezdődő új tanévre szerte Európában, de a Nyugat-Balkánon már két országban is októberre halasztották az iskolakezdést - adja hírül az MTI.

A kép illusztrációForrás: klimkin/pixabay.com

A spanyol iskolákban hatéves kortól kötelező lesz a maszkviselet. Az intézményekben emellett törekedni kell a másfél méteres távolság tartására, és csökkenteni kell az osztályok közötti érintkezéseket. Tanítás előtt a diákok és tanárok testhőmérsékletét is meg kell mérni, de a tartományok maguk döntik el, hogy ezt az intézmény végzi-e vagy bemondásra elfogadják az otthoni lázmérés eredményét.

Gyakori, naponta legalább ötszöri kézmosást írnak elő a tantermek sűrű szellőztetése mellett, és kötelező lesz gyakrabban takarítani az oktatási intézményekben, főleg a mosdókban és a közös használatú helyiségekben.

Ha egy osztályban fertőzést igazolnak, az osztály minden tagja karanténba kerül. Az iskola azonban csak akkor zár be, ha ellenőrizhetetlenné válna a fertőzés terjedése az intézményben. A tartományok rendkívüli helyzetben kezdeményezhetik, hogy a területükön működő egy vagy több iskola ideiglenesen álljon át a távoktatásra. Az előírásokat rövid képzés keretében ismertetik a tanárokkal és a diákokkal Spanyolországban.

Diákok a burgosi Lopez de Mendoza Intézetben, júniusbanForrás: AFP/Cesar Manso

Ukrajnában szeptembertől csak a vörös besorolású településeken nem kezdődhet meg a tanítás, a zöld és a sárga zónába sorolt helyeken a tanárok taníthatnak szájmaszk viselése nélkül a szükséges távolságtartás betartása vagy arcvédőpajzs használata mellett. Az alsó tagozatos gyermekeknek, vagyis az 1-4. osztályba járóknak nem lesz kötelező a maszkviselés. Azt tanácsolják, hogy lehetőleg egy-egy osztály minden óráját ugyanabban a teremben tartsák. 

Közben Montenegró után Észak-Macedónia kormánya is úgy döntött, hogy a diákok egészségének megvédése és a koronavírusjárvány-helyzet miatt október elsejére halasztja az iskolakezdést.

Franciaországban a maszkviselés szeptember 1-től kötelező minden munkahelyen és oktatási intézményben is 11 éves kor felett. A szabályszegőkre 135 eurós büntetést szabhat ki a rendőrség. Párizsban és elővárosaiban is kötelező lesz a maszkviselés nemcsak a zárt terekben, hanem a közterületen is, a város egyes kerületeiben már augusztus közepe óta érvényben van ez a szabályozás, Marseille-ben pedig szerdától vezetik be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek