Több mint mint hét méter magas a finnországi Mumin-témájú játszótér tornya

A finn Lappset Group megnyitotta első, Mumin-témájú játszóterét a finnországi Kotkában. Az ott felépített játékokat úgy tervezték, hogy az óvodáskorú és az iskoláskorú gyermekeket inspirálják, támogassák tanulásukban, és autentikus élményeket nyújtsanak nekik. De vajon kik is azok a muminok?

Nagy élmény lehet egy ilyen többszintes, berendezett torony felfedezéseForrás: Lappset/Antti Kurola/moomin.com

Kotka városka Katariinan Meripuisto nevű partszakaszán magasodik a több mint hétméteres Muminház, hogy a kis felfedezők felmászhassanak és fentről megcsodálják a völgyet. A Wikipedia szerint a muminok egy könyvsorozatnak és képregényeknek a központi szereplői, amelyet eredetileg a finnországi svéd író és illusztrátor, Tove Jansson jelentetett meg svéd nyelven Finnországban. A fehér, vizilószerű muminok egy troll család tagjai, akik a Mumin-völgyben élnek, habár korábban az ideiglenes lakóhelyük között szerepelt világítótorony és színház is.

Japánban is rendkívül népszerűek ezek a figurák, a Mumin-völgy témájú park Hanno városában tavaly márciusban nyitott megForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

A népszerű figurák által ihletett játszótéri Muminház első emeletét a legkisebbekre szabták. Mint a Tove Jansson eredeti Mumin történeteiben szereplő ház első emeletén, így ennek a toronynak az első szintjén is Muminmama konyhája található. Itt számos tevékenységet végezhetnek a gyerekek: lehet sütni-főzni, és akár az ablakon is kicsúszdázhatnak. A ház egyik oldala részben nyitott, így a belső tevékenységek kívülről is láthatók.

Itt található az izgalmas mászószakasz a második emeletre. A ház belsejében lévő lépcsőkön a fiatalabb gyermekek is könnyen mozoghatnak egyik szobából a másikba, amíg a házon kívüli létrák a tapasztaltabb kalandorokat várják.

Kotka Katariinan Meripuisto partján több, a figurákra utaló mini világítótorony is helyet kapottForrás: Irma Salminen/Facebook

A középső szint a közös játékra szolgál, emellett Muminpapa utazásainak állít emléket. Ez egyben a bejárat az építmény legfelső emeleti szobájához is, ahonnan remek kilátás nyílik a Moomin-völgyre, majd hosszan lehet onnan lecsúszni az udvarra. A Lappset Moomin játszótér egy nyilvános parkban kapott helyett, hogy bárki játszhasson ott – írja a moomin.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek